Allergia

Az allergia a test túlzott reakciója olyan – alapvetően ártalmatlan – anyaggal szemben, amely egyébként az egészséges szervezetben nem vált ki semmilyen reakciót. Beszélhetünk egyebek mellett étel-, gyógyszer- és pollenallergiáról. Az allergia kezelésének közismert és fontos része a megelőzés.

A továbbiakban bemutatjuk az allergia különböző fajtáit, tüneteit, a lehetséges kezelési módokat és az ezekkel kapcsolatos tévhiteket.

Az allergia fajtái

Az allergiát számos anyag kiválthatja.

Ételallergia esetén az allergén – vagyis a tüneteket előidéző anyag – az ételben vagy italban fordul elő, így az érintett szervek a száj, a gyomor, a bélrendszer. Allergiás lehet a beteg például mogyoróra vagy tejre.

Gyakori allergia típus még a gyógyszerallergia, a rovarcsípés allergia (például méhcsípés), a napallergia, a kutyaszőr allergia, valamint az illatszer allergia.

A pollenallergiát a levegőben található allergének, így például a parlagfű, az üröm, vagy a különböző füvek váltják ki. Az allergiás reakciók a szemen, az orrban és a tüdőben jelentkeznek.

A fémek, kozmetikai szerekben található vegyi anyagok a testtel érintkezve elsősorban a bőrön produkálják az allergiás reakciókat.

Az allergia tünetei

A tüneteket alapvetően az határozza meg, hogy mely szervben jelentkezik az allergiás reakció.

Ha az allergén ételben található, esetleg gyógyszer hatóanyaga (ételallergia, gyógyszerallergia) és az emésztőrendszerbe kerül, akkor a következő tünetek tapasztalhatóak: hasi fájdalom, hányinger vagy/és hányás, haspuffadás, hasmenés.

Jól ismertek a szénanátha jellegzetes tünetei: a pollenekre adott allergiás reakció az orrnyálkahártya megvastagodását, orrfolyást, gyakori tüsszögést, torokkaparást, szemviszketést, könnyezést okoz. A levegőben terjedő allergének (a polleneken kívül a poratka) jellemzően a légutak és a szem szaruhártyájában okoznak gyulladást.

Amennyiben az allergén tartósan a tüdőig jut, asztmás tüneteket is előidézhet: nehézlégzés, tartós köhögés, a tüdő sípolása.

A bőrön jelentkező jellegzetes allergiás reakció az ekcéma, amely bőrpírral, duzzadással járhat.

Az allergia kezelése

Az allergia kezelésének közismert és fontos része a megelőzés, ami az allergének elkerülésében nyilvánulhat meg.

Eredményes oki kezelés az allergiára még nincs, de egyes esetekben célravezető lehet a hiposzenzitivitásos immunterápia. A terápia keretében a betegnek egyre növekvő mennyiségű allergént adnak. A kezelés során az immunrendszer tűrőképessége fokozatosan alkalmazkodik az allergénhez.

A már kialakult allergiás reakció egyensúlyban tartására többféle antiallergiás gyógyszer áll rendelkezésre.

Tévhitek az allergológiában

  • A parlagfüvet gyakran vadkenderként említik, pedig a kender elvadult formájával sem azonos, és nincs rokonságban a narkotikumként használt indiai kenderrel sem.
  • Tévhit, hogy a kecsketejet és a juhtejet fogyaszthatják a tehéntej allergiások. Mivel az állatok tejének fehérje összetétele hasonló, ezért éppúgy kiválthat allergiát.
  • A párásítás kedvező hatású légúti allergiás panaszok esetén, ám túlzott párásítás esetén éppen az ellenkezőjét érjük el vele: a tartósan 60 százalék feletti relatív páratartalom előnyös a házi poratka szaporodásához, így fokozódnak a házi poratkák által kiváltott panaszok.

close