Allergiás tünetek

Az allergiás tünetek olyan elváltozások, amelyeket az adott allergén okoz a betegnél. Az allergiás tünetek jelentkezése attól függ, mely szerv esetében alakul ki az allergiás reakció, valamint, hogy mi okozza az allergiát.

A következő részekben áttekintjük a különböző allergia típusok által kiváltott leggyakoribb allergiás tünetek listáját. Legelőször azt kell kideríteni, mi okozza az allergiás reakciókat, azaz mire allergiás a páciens.

Napallergiás tünetek

A napallergia tünetei számos formában jelentkezhetnek: csalánkiütés, piros foltok a bőrön, pattanásos elváltozások alakjában. Rövid napon való tartózkodás után pár órán vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg a napsugárzásnak kitett részeken. Valódi napallergia esetén a tünetek az egész testen felbukkanhatnak. Egyes esetekben a bőr felhólyagosodik, viszket, amelyet égő érzés, valamint fájdalomérzés is kísérhet.

Poratka allergiás tünetek

A poratka allergia tünetei jelentkezhetnek légúti és bőrtünetek formájában is. Okozhatnak szénanáthát, allergiás asztmát, és súlyos bőrtüneteket a veleszületett ekcémában szenvedő gyermekeknél.

Ételallergia tünetek

Az ételallergiás reakció általában csak kellemetlen, nem veszélyes. Vannak olyan esetek azonban, amikor a reakció életveszélyes is lehet. Ételallergia fennállására utalhat a bőr viszketése, a száj zsibbadása, rendkívül gyorsan kialakuló csalánkiütés.

Szintén ételallergiára lehet gyanakodni, ha az ajkak, az arc, a nyelv és a torok, vagy akár a test egyéb részei is megduzzadnak, a légzés zihálóvá, nehezítetté válik. Gyakorinak számít emellett még a szédülés, ájulás, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, valamint az ekcéma is.

Parlagfű allergia tünetek

A parlagfű allergia leggyakoribb tünetei a könnyezés, a szem viszketése, tüsszögés, csalánkiütés. A parlagfű allergia nemcsak a felnőtteket, gyermekeket, fiatalokat sújtja, hanem már a két-három éves kisgyermekeknél is egyre többször előfordul az utóbbi években.

Pollenallergia tünetei

A pollenallergiában szenvedő betegek legnagyobb arányban (mintegy 60 százalékban) a parlagfűre érzékenyek. A pollenallergia jellegzetesen szem- és légúti panaszokkal jár: könnyezés, a szem viszketése, gyakori tüsszögés, ezen kívül bőrpanaszok (csalánkiütés) is tapasztalhatóak. A betegség a felnőtteket, valamint a fiatalokat és a gyermekeket (újabban 2-3 éves kortól) is egyaránt sújtja.

Kutyaszőr allergia tünetek

A kutyaszőr, vagy macskaszőr által kiváltott allergiás reakció lehet szénanátha (rhinitis allergica), előidézhet tüdőasztmát, csalánkiütést (urticaria), de kiválthatja veleszületett ekcéma újbóli kialakulását is.

Egyes állatfajok esetén nem a szőrszál okoz allergiát, hanem a szőrszálra ragadó vizelet, széklet, nyál, vagy faggyúmirigyek váladéka.

Gyógyszerallergia tünetek

A gyógyszerallergia tünetei széles skálát fedhetnek le: jelentkezhet a bőr kipirosodása, mint viszonylag enyhe tünet, s akár anafilaxiás reakció is tapasztalható. Utóbbi esetében hirtelen jelentkező, nagyon súlyos és akár életveszélyes allergiás reakcióról beszélünk. Gyógyszerallergia jelentkezése esetén az érintett tapasztalhat emellett ajak- vagy torokduzzanatot, szem- és általános viszketést, csalánkiütést is.

Rovarcsípés allergia tünetei

Rovarcsípést – elsősorban darázs vagy méhcsípést – követően normális esetben a bőrön fájdalom, viszketés, 2 cm körüli gyulladás jelentkezhet. Jelentősebb lokális reakcióknál már ödéma is kialakul 10 cm átmérőn túl, ami egy teljes napig is eltarthat. A csípés – helyétől és számától függően – súlyos esetben életveszélyes is lehet.

Vegyszer elleni allergiás tünetek

A vegyi anyagok típusára következtetni lehet abból is, hogy a bőrreakció melyik testrészen jelent meg: ha a szempillákon alakul ki a reakció, akkor feltehetően kozmetikumok állnak a háttérben, a kézfejen megjelenő elváltozást főleg gumitermékek, epoxigyanták vagy tartósítók váltják ki.

Ha nem ismerjük az allergia okát, akkor csak az allergiás tüneteket tudjuk enyhíteni. Például megfelelő krémet használhatunk a bőr kiszáradása ellen, vagy antihisztaminnal csökkenthetjük a viszketést.


close