Allergia vizsgálat

Az allergia vizsgálat formáját az allergia típusának és súlyosságának ismeretében kell megválasztani, ezért számos különböző vizsgálatra és az orvos által feltett kérdésekre számíthat az, aki allergia gyanújával fordul orvosához.

Fül-orr-gégészeti allergia vizsgálat

Általános fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálatot minden páciensnél végeznek, orrtükrözésre is sor kerül. Ritkán az orr és az orrmelléküregek endoszkópos vizsgálata is szükségesnek bizonyul.

Bőrpróba allergia vizsgálat

A bőrpróba azt vizsgálja, hogy a bőrbe juttatott allergén milyen azonnali típusú túlérzékenységi reakciót vált ki.

Az ún. “prick-teszt” során az alkaron a bőrfelszínre juttatott különböző allergének (pollenek, vegyi anyagok stb.) oldatán keresztül pontszerű sérüléseket ejtenek a bőr felszínén, annak hámrétegén. Az “intracutan teszt” keretében a vizsgált allergének vizes oldatát injekciózzák a hám rétegei közé.

Az allergének felvitelét követő fél-egy órán belül vizsgálják meg azt, hogy a bőr milyen reakciókat adott ezen sérüléseknél bejuttatott allergénekre.

Az allergia vizsgálat során ahol bőrpír jelentkezett, azzal az allergénnel szemben állapítható meg érzékenység. A reakció hevességéből következtetni lehet az allergia súlyosságára is.


close