Sós levegő allergiára

A sóbarlangok pozitív tulajdonságaira már az 1800-as évek közepén felfigyeltek, a sóbányákban dolgozó munkásoknál ugyanis nem alakult ki tüdőbetegség. Ezt követően számos kutatás igazolta alkalmazásának előnyeit különösen allergia, asztma, krónikus hörghurut és más légúti betegségek kezelésében.

A koncentráltan sós levegőből, tengerparton, sóbányában, sószobában a sókristályok apró, mikron méretű és annál kisebb részecskéi kerülnek be a légutakba.

Ezek az apró részecskék folyadékot, vizet vonzanak az érintett területre, ezzel elősegítik a nyák vagy a kóros váladék ürítését. Fokozzák ugyanakkor a helyi immunitást is, szerepet játszanak a méreganyagok, illetve a különböző baktériumok kiürítésében.

Sós levegő gyulladáscsökkentő hatása

A sós levegő továbbá gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklíma javasolható krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás, és arcüreggyulladás esetében.
A már említett gyulladáscsökkentő hatása nem csak belsőleg, de bizonyos bőrbetegségek – mint például a pikkelysömör, az ekcéma vagy allergiás bőrbetegségek – kezelésére külsőleg is eredményesen alkalmazható. A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket is, így tisztítja a levegőt és csökkenti az allergia, asztma tüneteit.

Sóterápia további hatásai

A sóterápia előidézi a fizikai, pszichikai javulást, javítja a periférikus keringést, erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van allergia, asztma és légúti megbetegedéseken kívül a reumára és egyéb bőrgyógyászati, nőgyógyászati és mozgásszervi panaszokra is.

Részt vesz az asztma, allergia, nátha és légúti betegségek megelőzésében, valamint az arc- és homloküreg gyulladás utókezelésében. A sóterápia fertőtleníti a légutak mikroflóráját, megsemmisíti a betegségeket okozó mikroorganizmusokat, nincs kellemetlen mellékhatása a légutakra, javítja az immunrendszer védekezőképességét.


close