Darázsméreg allergia

A darázscsípés igen kellemetlen tud lenni.

Aki nem allergiás, annál is égő fájdalmat, vörösséget, duzzanatot és viszketést vált ki a csípés körüli területen. Allergiás reakció esetén azonban nem csak a csípés területére korlátozódnak a tünetek.

Az alábbiakból megtudhatja, mi a teendő enyhe és súlyos darázsméreg allergia esetén.

Enyhe darázsméreg allergiás reakció orrfolyást, könnyezést, szemviszketést, tüsszögést vagy fémes szájízt okoz. Súlyos reakció esetén az enyhe allergiás reakció tünetei mellé az ajkak vagy a torok gyors megduzzadása, szem körüli duzzanat, torokszorító érzés, zihálás, légzési nehézség, rekedtség, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, alacsony vérnyomás, ennek következtében szédülés, ájulás társulhat.

Az enyhe allergiás reakció kezelése

  • A szúrás helyének megtisztítása, a fullánk eltávolítása (ha van), és jég vagy hidegborogatás alkalmazása az érintett területen.
  • Az antihisztaminok enyhíthetik az égő, viszkető érzést. Paracetamolt vagy ibuprofent lehet alkalmazni fájdalomcsillapítás céljára.
  • Ha a csípés helye elfertőződik, antibiotikumra lehet szükség.

Ha a darázsméreg allergia tünetei igen enyhék (például csak bőrkiütés jelentkezik), akkor általában antihisztamint és néha szteroid gyógyszereket adnak a gyulladás csökkentésére.

Teendők darázsméreg allergia okozta anaphylaxia esetén

Az anaphylaxia életveszélyes állapot, mely sürgős orvosi ellátást igényel. Ez magában foglalja szteroidok és antihisztamin adását, továbbá szükség lehet légút-biztosításra, lélegeztetésre is. A kezelés részét intravénás folyadékpótlás is képezheti. A darázsméreg allergia kezelését már a helyszínen meg kell kezdeni, és sok esetben kórházi kezeléssel folytatódik.

Az orvos felírhat olyan allergia elleni injekciót, amelyet darázscsípés esetén magunknak adhatunk be. Ezek az injekciók életmentők lehetnek, ezért fontos, hogy tudjuk megfelelően használni, és olyan helyen tároljuk, ahol könnyen elérhetőek.

Azoknak, akiknél súlyos darázsméreg allergia jelentkezik, ajánlott az immunterápia. Ennek során többszöri alkalommal kis mennyiségű darázsmérget juttatnak a betegbe, amely jelentősen csökkentheti a jövőbeli súlyos allergiás reakciók esélyét.


close