Macskaszőr-allergia

Az egyik legnépszerűbb házi kedvenc sokaknak okoz problémákat: az emberek 20 százaléka allergiás a macskákra. A tudomány már talált megoldást: létezik oltás a macskaszőr-allergia ellen.

Minden ötödik embernél tipikus szénanáthás tüneteket vált ki egy macska közelsége. Az allergiásoknak látniuk sem kell a macskát, ha jelentkezik a nehezen enyhülő tüsszögés, orrfolyás, köhögés, orr-, szájüreg- és torokviszketés, torokfájás, duzzadt, kivörösödő, gyulladt és könnyező szem, már tudják, hogy a kis kedvenc a közelben jár.

Sőt, elég beülni egy olyan fotelbe, ahol korábban egy macska heverészett, a tünetek gyorsan jelentkeznek. Súlyosabb esetben allergiás asztma is kialakulhat, a beteg ilyenkor nehezen kap levegőt, az általános tüneteket mellkasi nyomás vagy fájdalom is kíséri.

Az allergiát azonban nem maga szőr váltja ki, hanem egy Fel d1 nevű fehérje, ami a macska nyálában, vizeletében és bőrének elhalt hámsejtjeiben található. Mivel a macskák naponta többször tisztálkodnak, a nyáluk szinte folyamatosan jelen van a bundájukon, így az allergén fehérjét rövid idő alatt az egész lakásban „szétszórják”. Ehhez nincs szükség vedlésre, vagy erős szőrhullásra, az is elég, ha a bútorokhoz dörgölőznek, lefekszenek egy fotelba.

Macskaszőr-allergia tüneteinek enyhítése

Mivel a macska akkora kedvenc, hogy sokan allergiájuk ellenére is tartanak, a tüneteket enyhíteni kell. Ebben segít a rendszeres takarítás. Érdemes minden nap porszívózni, és a macska szőrét legalább egyszer alaposan átkefélni a szabad levegőn (a kefét kint hagyni), időről időre pedig meg is kell fürdetni az állatot.

Állatszőr-allergia gyógyszeres kezelése

A gyógyszeres megoldások közül az antihisztamin tartalmú gyógyszerek alkalmazása a leggyakoribb. A macskaszőr-allergia miatt kialakuló gyulladások enyhítésére hatásosak lehetnek a kortizon alapú készítmények is. Ezek azonban csak tüneti kezelésére alkalmasak.
A probléma újszerű kezelésének módját kutatja a brit Benchmark gyógyszergyár. A megoldás lényege, hogy nem a beteg ember tüneteit enyhítik, hanem az állatnak beadható injekcióval blokkolják a Fel d1 fehérje termelődését, így minimálisra csökkentve az allergia kialakulásának veszélyét.


Tünetek

close