Gyógyszerallergia

A bőrpírtól az életveszélyes allergiás reakcióig sokféle hatást kiválthat a nem megfelelően megválasztott gyógyszer. Hazánkban rendkívül sokan allergiásak a különböző gyógyszerekre, illetve azok hatóanyagaira. Többek közt a penici..nről, a szalicilról, az inzulinról, a jódról és más anyagokról van szó. A szakemberek szerint a leghatékonyabb megelőzése a gyógyszerallergiának, ha elhagyjuk az érintett hatóanyagok szedését.

A gyógyszerallergia elsősorban az antibiotikumok és bizonyos gyulladáscsökkentők által okozott allergiás reakció. A gyógyszerallergia éppen olyan allergiás reakció, mint a többi allergia típus, hiszen ugyanazon immunsejtek és kémiai anyagok közreműködésével jön létre.

A gyógyszerallergia tünetei

A tünetek bőrpírtól az anafilaxiás reakcióig (hirtelen fellépő, kiterjedt, rendkívül súlyos és életveszélyes allergiás reakció) számos szimptóma megjelenhet.

A fenti tünetek mellett csalánkiütés, bőrvörösség, test és szemviszketés, zavartság, ajak és torokduzzanat – ödéma is megjelenhet. Elsősorban a penici..n, a szalicil, különböző nyugtatók, inzulin, vagy jód okoznak allergiás reakciókat.

Gyógyszerallergia diagnózis és megelőzés

A gyógyszerallergia meglétét bőrteszttel lehet diagnosztizálni, de kizárólag kórházi körülmények között, tekintettel a lehetséges anafilaxiás reakcióra.

Az allergiát előidéző gyógyszer elhagyása majdnem mindig a legjobb lépés, mivel képes a tünetek azonnali enyhítésére.


close