Kutyaszőr allergia

Házikedvencek, kíméljetek! Nem az érzéketlenség mondatja sokakkal ezt, hanem egy rendkívül kellemetlen betegség, a szőrallergia.

Aki ettől szenved, kénytelen messze elkerülni a kutyákat, macskákat, lovakat, de még a kisebb rágcsálókat, például a hörcsögöket és tengerimalacokat is.

Igaz, rendszeres, alapos takarítással enyhíthetők a kockázatok, de célszerűbb meghozni a kegyetlen döntést: el kell távolítani a házból, lakásból a háziállatokat. A kutyaszőr allergia nem gyógyítható, csak kezelhető.

Kutyaszőr allergiát kiváltó allergének

A leggyakrabban allergiát kiváltó állati szőr a macskaszőr és a kutyaszőr, továbbá a lovak és rágcsálók (hörcsög, tengerimalac) szőre. Egyes állatfajoknál a fő allergiát okozó anyag nem maga a szőrszál, hanem a faggyúmirigyek váladéka, a nyál, a vizelet és a széklet, melyek ráragadnak a szőrükre. Mindezek finom porózus rétegként fedik a bundájukat, mely folyamatosan, főleg a lakás levegőjébe kerül.

Kutyaszőr allergia tünetei

A kutyaszőr, macskaszőr által kiváltott allergiás reakció lehet: szénanátha (rhinitis allergica), előidézhet tüdőasztmát, csalánkiütést (urticaria), de kiválthatja veleszületett ekcéma kiújulását is.

A kutyaszőr allergia megelőzése

A hobbiállat eredetű allergiát okozó anyagoktól való megszabadulás módja az állat eltávolítása lenne.

Az alapos, mindennapos takarítás csökkenti az allergén mennyiséget, de akár hónapokig is kimutathatóak szőrtörmelékek a padlórésekben, textíliákban.

Mivel a már kialakult túlérzékenység nem szüntethető meg, vagyis a kutyaszőr allergia nem gyógyítható, csak kezelhető, nagyon fontos a megelőzés kisgyermekkortól kezdve.


Tünetek

close