Miért lett népbetegség az allergia?

A túlzott “tisztaságmániásoknak”, illetve például a háztartásban történő kutyatartást ellenzőknek nem fog tetszeni, amit alább az allergiáról olvasnak, azonban mindenképpen megfontolandók azok a gondolatok, melyek precízen összefoglalják, milyen okok vezettek a jelenlegi állapotokhoz.

Az a helyzet ugyanis, hogy azok a gyermekek, akiket kevésbé óvnak a különböző, a természetben található mikroorganizmusoktól, később sokkal védettebbek lesznek felnőtt korukra, mint azok, akiknek szülei túlzott módon ügyelnek a tisztaságra, például antibakteriális szerekkel fertőtlenítik a lakást.

Mindez a felnőttkorra is igaz, hiszen a légmentesen záró ajtók-ablakok, a klímaberendezések ugyanezt a folyamatot erősítik. Ugyancsak hozzájárult a népbetegséggé váláshoz a környezetszennyezés, valamint az, hogy egyre többen szenvednek különböző lelki betegségektől, illetve mindennapjaik meghatározója lett a stressz.

Allergia Magyarországon

Magyarországon minden harmadik ember szenved valamilyen allergiás megbetegedéstől. A betegség terjedése nem örökletes tényezőkre, hanem a túlzott tisztaságra, pszichés okokra és a gyenge immunrendszerre vezethető vissza.

Az allergiára való hajam kialakulása állítólag már az első életévben megtörténik. Védettebbek azok a csecsemők, akik természetes, falusi környezetben nőnek fel, és már ilyen fiatalon találkoznak a természetben előforduló, ártalmatlan antigénekkel. Az is csökkenti a megbetegedés kialakulását, ha kutyával, macskával élnek közös háztartásban.

Ez az életforma azonban egyre kevesebb gyermeknek adatik meg. A szülők túlzott mértékben vigyáznak a tisztaságra, antibakteriális szerekkel fertőtlenítik az egész lakást, a kicsit pedig óvják minden szennyeződéstől. Ezzel megakadályozzák, hogy a gyermek találkozzon azokkal a mikroorganizmusokkal, melyek szükségesek az immunrendszer egészséges fejlődéséhez. A túlzott óvatosság miatt a gyermek később érintkezik csak ezekkel az egyébként ártalmatlan baktériumokkal, szervezete akkor már veszélyesnek ismeri fel azokat, és allergiás reakcióval válaszol a jelenlétükre.

A “tisztaságmánia” nem csak a csecsemőket érinti, hiszen felnőtt korunkban is tartózkodunk a baktériumokkal, pollenekkel, porral való érintkezéstől. A jól szigetelt ablakok, a klímarendszerek, az antibakteriális tisztítószerek használata meggátolja, hogy környezetünk természetes részeként tekintsünk ezekre az ágensekre.

A depressziós, szorongó betegeknél jóval gyakrabban alakul ki allergiás megbetegedés, mint pszichésen egészséges társaiknál. Ennek lehetséges magyarázata, hogy a stressz, mely lelki betegségek kialakulásához vezet, érzékenyebbé tesz az allergiás megbetegedésekkel szemben is. Egy másik magyarázat szerint a lelki egyensúly felborulása mutatkozik meg testi, ún. pszichoszomatikus betegségek formájában.

Az allergiára hajlamosító tényezők közül még az immunrendszer gyengülését kell kiemelni. Ennek oka lehet a fokozódó környezetszennyezés, a szmog, a stressz és a rohanó élettempó. Ezek eredőjeként gyengül a szervezet védekezőképessége, és könnyebben alakul ki allergiás megbetegedés.


close