Mit jelent az álallergia?

Álallergia – nem minden az, aminek látszik. Ez a megállapítás igaz az allergiára is, előfordul ugyanis, hogy valaki az allergiához hasonló tüneteket produkál, ám valójában álallergiáról (pszeudoallergia) van szó. A kulcsszó a hisztamin, ugyanis ha ennek szintje megemelkedik szervezetünkben, az hajlamos pszeudoallergiás tüneteket produkálni.

Elsősorban különböző élelmiszerek hatására jelenik meg a hisztamin, de bizonyos betegségek hatására is több termelődik a normálisnál. És ne feledkezzünk meg minden civilizációs betegség rákfenéjéről, a stresszről sem, ami ugyancsak hisztamintermelő, ezáltal hozzájárul az álallergiás tünetek produkálásához. Gyakori eset a szakemberek tapasztalatai szerint, amikor az ál- és a valódi allergia egyszerre jelentkezik a szervezetben.

Álallergia okai

  • Álallergia jelentkezhet a testben túlzottan megemelkedett hisztaminszint hatására. Hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után valamint bizonyos máj- és gasztrointesztinális betegségek alatt tapasztalhatjuk a tüneteket. Egyes sajtok, szalámik, gyógyszerek sok hisztamint tartalmazhatnak.
  • Egyes esetekben az immunrendszer nem megfelelő működése álallergiát okozhat. Ilyen például a stressz hatására előtörő allergiás tünetegyüttes.
  • Az anyagcserével kapcsolatos problémák is kiválthatnak álallergiás tüneteket, ilyen például az aszpirinérzékenység.

Allergia és álallergia egyszerre

Egyes esetekben az álallergia és a valódi allergia együttesen jelentkezik, és olyan következményekkel jár, mint az asztma vagy aszpirin érzékenység. Az asztmában szenvedők 3-5 százaléka tartozik ide. Ilyen esetekben az egészségi állapot súlyosbodik aszpirin vagy egyes fájdalomcsillapítók hatására.


close