Parlagfű allergia

A legtöbb allergiás meg tudja előzni a tünetek kialakulását azzal, hogy elkerüli a veszélyforrásokat (állatok, táplálkozás, napfény stb.), ám a parlagfű-, illetve pollenallergiásoknak erre csak korlátozottan adódik lehetőségük: pollenjelentések figyelése, napszemüveg viselése, napi rendszerességű hajmosás stb.

Napjainkra népbetegséggé vált a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó parlagfű allergia. A parlagfű allergia pollenallergia, amelyet a levegőben található allergének váltanak ki. Az allergiás reakciók a szemen, az orrban és a tüdőben jelentkeznek. Egyformán sújtja a felnőtteket, a gyermekeket, a fiatalokat.

A parlagfű allergia népbetegséggé válásában közrejátszik, hogy a köz- és magánterületeken rendkívüli módon elharapódzott a hazánkban alig száz éve megjelent, majd rövid idő alatt elszaporodott gyomnövény. A parlagfű allergia sajnos nem gyógyítható, de hatékony terápiák állnak rendelkezésre a kezeléshez.

A továbbiakban a parlagfű allergiát, annak tüneteit, megelőzését és kezelését mutatjuk be.

A parlagfű allergia és tünetei

A parlagfű egy rendkívül igénytelen mégis agresszív gyomnövény. Észak-Amerikából véletlenül került Magyarországra az 1920-as években. Hamar alkalmazkodott az éghajlathoz, jelenleg az egyik legelterjedtebb egészségkárosodást okozó gyomnövény.

A pollenallergiában szenvedő betegek döntő többsége, a betegek mintegy 60 százaléka érzékeny a parlagfűre, kevesebb embernek okoznak problémát más allergén növények.

Az allergia terjedését jelentősen elősegíti, hogy az allergiás megbetegedés iránti hajlam örökletes jellegű, ugyanakkor a genetikai tényező önmagában kevés a betegség kialakulásához; ahhoz több környezeti tényező is szükséges.

A könnyezéssel, a szem viszketésével, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó parlagfű allergia egyformán sújtja a felnőtteket, gyermekeket, fiatalokat, sőt az utóbbi években egyre gyakoribbá válik már a két-három éves kisgyermekeknél is.

A parlagfű allergia megelőzése

A megoldás az egyes allergiák esetében az allergiát kiváltó tényezők elkerülése lehet: az ételallergiában szenvedőknek ajánlott a tüneteket előidéző étel elhagyása; az állatszőrre allergiások lemondanak az otthoni állattartásról vagy kerülik az állatokkal való érintkezést. A legnehezebb helyzetben a pollenallergiások vannak, hiszen a kiváltó allergént nem tudják elkerülni, mert esetükben nem kerülhető el az allergénnel – a levegővel – való érintkezés, amely egyet jelentene a levegővételről való lemondással.

Megoldást jelenthet, ha figyelemmel kísérjük a levegő pollentartalmával kapcsolatos híreket, s amennyiben a koncentráció magasabb mértéket ölt, ajánlatos óvintézkedéseket tenni. Ezek közé tartozhat a szabad levegőn való tartózkodása minimalizálása, napszemüveg használata vagy a naponta történő hajmosás.

A parlagfű allergia kezelése

Mai tudásuk alapján az allergiás betegségeket, így a parlagfű okozta szénanáthát, asztmát, ekcémát gyógyítani nem lehet. A rendelkezésre álló terápiák a tüneteket ugyan csökkentik, azonban az immunrendszer fokozott reakciókészségét kitörölni sajnálatos módon nem tudják.

Az antihisztamint tartalmazó készítmények – legyen szó akár szemcsepp, tabletta, vagy orrspray formáról – hozzájárulnak a pollenallergia esetén jelentkező tünetek hatékony enyhítéséhez, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy az enyhülő tünetek azonnal újra felbukkanhatnak a terápia megszakítása esetén.

Amennyiben az allergia jelentkezése után nem következik orvosi kezelés, több év elteltével asztmás rohamok is jelentkezhetnek. Ezáltal csökken az allergiás beteg ellenállóképessége az egyéb allergénekkel szemben, s a gyógyszeres kezelés így jóval nehezebbé válik.

Megoldást jelenthet a specifikus immunterápia alkalmazása is. Lényege, hogy a szervezetet folyamatosan emelkedő dózisban szoktatják hozzá azon allergénhez, amely az allergiát kiváltja. Minden más módszer közül egyedül ez képes az allergia “előrehaladásának” megállítására.


close