Penészgomba-allergia

Nemcsak a pollenek allergizálnak a virágzási szezonban, egész évben problémát okozhatnak a különböző penészgombák spórái az érzékenyek számára.

Még ha olykor szabad szemmel nem is láthatóak, szinte mindenhol ott vannak a penészgomba-spórák, gyakorlatilag mindig megtalálhatóak a levegőben. Magas légnedvesség és változékony időjárás esetén kifejezetten magas a koncentrációjuk, nyáron és ősszel a kinti levegő a legterheltebb.

Maguk a penészgombák a szabadban igen nagy számban az avar alatt, a komposztban és a tűzifarakásokban találhatók meg, míg az épületekben a tapéták, faburkolatok, csempék, kárpitok mögött, nedves zugok, klímaberendezések, matracok és cserepes növények virágföldjében telepednek meg nagyon gyorsan. Attól függően, hogy melyik penészgombafaj váltja ki az allergiás tüneteket, a panaszok szezonálisan vagy akár egész évben, tartósan is jelentkezhetnek.

Nem csak öreg lakásokban lehet penész

Nemcsak az öreg lakás veszélyes, a nem megfelelő építésű, karbantartású, hő- és levegőcseréjű épületekben is vannak penészgombák. A gombaspórák a padlásról, pincékből is bejuthatnak a lakótérbe, ablakokon át vagy csövek mentén, a spórák akár az alig látható, fél milliméteres repedéseken is átjutnak. Látható penészesedés esetén helyileg a penészoldók jók lehetnek, de amennyiben nem lehet a penészszámot lecsökkenteni, érdemes otthagyni az épületet. Ha erre nincs lehetőség, gyógyszerrel lehet enyhíteni a tüneteket.

Védekezés a spórák ellen

A sebészi maszkok nagyon rövid ideig hatékonyak, az erre a célra kifejlesztett speciális pollenszűrők minősége pedig nem minden esetben garantált, ráadásul rendszeres tisztítást igényelnek. Tartós légúti megbetegedés, vagy diagnosztizált légúti allergiás betegség esetén javasolt aerobiológiai vizsgálatot végeztetni az adott épületben, amellyel a rejtett allergénforrások kimutathatók.

Penészgomba-allergia tünetei

Penészgomba-allergia esetén a levegőben terjedő spórák (gombák mikroszkopikus szaporító sejtjei) váltják ki az immunrendszer hibás és túlzott mértékű védekező reakcióját, ezért tünetei nagyon hasonlóak a háziporatka- vagy a pollenallergia tüneteihez. Ilyenkor könnyezés, szemviszketés, kínzó tüsszögési inger, orrfolyás, orrdugulás, illetve köhögés tapasztalható, de akár csalánkiütés is jelentkezhet. Súlyos esetben tüdőasztma, kezelés nélkül pedig akár anafilaxiás sokk is kialakulhat. Mindazonáltal, nem mindig a levegőben található gombaspórák a felelősek a megbetegedésért. Az élelmiszerekben jelenlévő penész is okozhat allergiás tüneteket.

Bár látványa és illata sem jó a penészgombának, spórái nem agresszívek, tüneterősség szempontjából kevésbé veszélyesek, mint a vezető pollenek. Sőt, aki penészes lakásban lakik, nem feltétlen lesz azonnal beteg tőle, lehet, hogy évtizedekig is elhúzódik a kórkép megjelenése, van, aki sosem lesz rá allergiás, a veszélyeztetettség azonban fenn áll.

Fontos tudni, hogy a penészgombák az allergia mellett számos egyéb betegséget is okozhatnak, az általuk termelt méreganyagok hatásspektruma pedig igen széles. Lehetnek antibiotikus hatásúak, károsíthatják a különböző szervek (bőr, idegrendszer, máj, szív és vese) sejtjeit is, de akár bénító, rákkeltő, valamint magzatkárosító következményekkel is számolni kell.


close