Rovarcsípés allergia

Viszonylag keveseket érint, ám akik allergiásak a különböző rovarcsípésekre, azokat meglehetősen megvisel egy-egy kellemetlen találkozás egy méhecskével, darázzsal vagy éppen bizonyos hangyafajtákkal. Normális esetben egy-egy ilyen csípés fájdalmas, viszkető, körülbelül két centiméteres gyulladással jár, mely idővel eltűnik. Allergiások esetében azonban ez a gyulladás akár tíz centisre is duzzadhat, ödéma, légzési probléma, szapora pulzus alakulhat ki, akár orvosi beavatkozást is szükségesség téve.

A rovarcsípés allergia egy ritkán előforduló allergia típus, amelyet a rovarok csípése idéz elő. Többnyire tüneti kezelés elegendő a fájdalom enyhítésére, azonban súlyos allergiás reakció esetében azonnal orvoshoz kell vinni a beteget.

Rovarcsípés allergia kiváltói

Életveszélyes csípést és allergiát okozó rovarok közé elsősorban bizonyos darazsak, méhek, továbbá egyes hangyafélék tartoznak. Allergiás reakciók egyéb rovarfélékkel szemben nem jellemzőek.

Allergiás reakciók a csípésre

Darázs vagy méhcsípést követően normális esetben a bőrön fájdalmas, viszkető, nagyjából 2 centiméter átmérőjű gyulladás következhet be. Jelentősebb helyi allergiás reakció esetén akár ödéma is kialakulhat, a gyulladás átmérője a 10 centimétert is meghaladhatja, ami akár egy teljes napon át is eltarthat.

A rovarcsípés (annak helyétől és számától függően) súlyos esetben akár légzési nehezítettséget, szapora pulzust is előidézhet, amely akár életveszélyes is lehet.

A rovarcsípések kezelése

Amennyiben az egész szervezetre kiterjedő allergiás reakció jön létre, feltétlenül orvoshoz kell vinni a beteget. Más esetben elegendő a tüneti kezelés a fájdalom és az esetleges viszketés enyhítésére. Persze ügyeljünk a fullánk gondos és alapos eltávolítására is – ezen felül azonban borogatáson kívül csak akkor lehet szükség antibiotikum adására, ha a sebnél fertőzés tapasztalható.


close