Vegyszerek elleni allergia

A szépségért szenvedni kell – tartja a régi közhely, azonban van, akik sokszorosan szenvednek ezért. Ők a vegyszerallergiások. Elsősorban kozmetikai szerek, hajfestékek alapanyagai okozhatnak allergiás reakciókat azoknál, akik szervezete nem áll ellent ezek hatóanyagainak. Ugyancsak allergiás tüneteket – elváltozásokat a bőrön – okozhatnak bizonyos gumitermékek, tartósítószerek is. Mivel az okokat rendkívül nehéz feltárni egyértelműen, Így a szakemberek azt javasolják, hogy a vegyszerallergiában érintettek elsősorban a tüneti kezelésre, illetve természetesen a megelőzésre koncentráljanak.

A vegyszerek elleni allergia akkor jelentkezik, ha az immunrendszer terhelése túl nagymértékben történik, vagy a vegyszer magas koncentrációban van jelen. Ekkor érzékenység alakulhat ki az adott vegyszerrel szemben a test különböző bőrfelületein. A vegyszerek elleni allergiánál, amennyiben nem ismert az ok, a tüneti kezelés ajánlott.

Mi okozza az allergiás reakciót?

Ha a szemhéjon, arcon alakul ki a vegyszerek elleni allergia reakció, akkor annak hátterében feltehetően kozmetikumok, hajfestékek állhatnak. A kézfejen fellépő bőrelváltozásokat, kiütéseket, foltokat elsősorban gumitermékek (például epoxigyanták) vagy pedig tartósítószerek váltják ki.

A nyakon megjelenő elváltozást, reakciót egyes kozmetikumok vagy nikkel idézhetik elő, míg a törzsön fellépőket nikkel vagy különböző gumikeverékek. A hónaljon tapasztalható elváltozását elsősorban illatszerek, és a vegyi készítményekben található formaldehydek okozzák. A lábakon, lábfejen leggyakrabban két vegyi anyag, az epoxigyanta és a neomycin okoz allergiás tüneteket.

A vegyszerek elleni allergia kezelése

Ha nem deríthető ki egyértelműen, hogy mi okozza a vegyszerek elleni allergiás reakciókat, vagy nem tudjuk elkerülni azokat, akkor a tüneti kezelésre kell koncentrálni: a bőr kiszáradását különböző védőkrémek használatával lehet megelőzni, míg antihisztaminok ajánlhatóak a viszketés csökkentésére.


close