Allergiás kiütések

Allergiás kiütések, azaz pontszerű vagy nagyobb kiterjedésű pirosas elváltozások, esetleg nehezebb levegővétel, keringési zavarok – ezek bizony allergiás tünetek, melyeket okozhat többek közt valamilyen vegyi anyag, rovarcsípés, élelmiszer, a bőrünkkel érintkező fém, esetleg maga a Nap. Ha mégsem tudjuk a megoldást, érdemes orvoshoz fordulni, aki bőrteszt, esetleg vérvizsgálat alapján megállapítja az igazi okokat.

Allergiás kiütések jellemzően valamilyen érzékenység kapcsán jelentkeznek. Így például vegyi anyagra (gyógyszer, mosószer, kozmetikai készítmény), rovarcsípésre, ételekre, fémekre, sőt akár a napsütésre is érzékenyek lehetünk, de számos más allergén is kiválthat bőrpanaszokat, kiütéseket.

A kiütések leginkább pirosas színűek, a test felületén bárhol megjelenhetnek. Ez jelzés értékű lehet, ugyanis leggyakrabban az allergénnel való érintkezés helyén alakulnak ki az allergiás kiütések.

A továbbiakban az allergiás kiütések jellemzőiről, megjelenéséről, különböző fajtáiról és lehetséges okairól olvashat.

Miről ismerhetők fel az allergiás kiütések?

Az allergiás kiütések gyakran nehezen különböztethetők meg egyéb, hasonló betegségektől, például valamilyen irritáló anyag miatti bőrgyulladástól, atópiás ekcémától, valamint az olyan komplikáltabb esetektől, amikor több probléma épül egymásra.

kontakt dermatitis

Az allergiás reakcióként kialakuló kiütések pirosas színűek, főként az arcon, törzsön láthatóak. Leginkább ott jelennek meg, ahol az allergénnel érintkezett a bőr (kontakt dermatitis), ám gyakran generalizált módon, az egész testen megjelennek. Lehetnek pontszerűek, míg mások nagyobb kiterjedésű, szabálytalan határú elváltozások.

Kiütések, csípések típusai és jellemzői

A csalánkiütés röviddel az allergén anyaggal való érintkezést követően jelenik meg. Főbb jellemzője a piros színű, kiemelkedés nélküli, helyüket változtató foltok megjelenése, amelyek nyomásra elhalványulnak.

Az ekcéma lassan alakul ki, a csalánkiütéssel szemben helyét nem, vagy alig változtató bőrmegvastagodás.

A rovarcsípések esetén a kiütés közepén található egy kis csatorna a szúrás helyén. A csípés helyén a bőr kipirosodik, feszül, fájdalmas lesz. A napallergia gyakran apró, pontszerű kiütéseket eredményez.

Tünetek a kiütéseken kívül

Fontos, hogy bizonyos allergiás reakciók esetén a kiütés csupán az egyik tünet. Súlyos esetben (az arra különösen érzékenyeknél elsősorban rovarcsípés, bizonyos ételallergiák esetén) az allergiás folyamat érintheti a gégét is: a beteg nehezen veszi a levegőt, majd a légutak elzáródhatnak.

Az allergiás reakciók legsúlyosabb formája (anafilaxia) keringési zavarokat, szapora pulzust, nehéz, ziháló légzést, eszméletvesztést okozhat, amely akár halálhoz is vezethet. Ilyen helyzetben orvoshoz kell fordulni, illetve mentőt kell hívni, a segítség érkezéséig kalciumot itassunk a csípést szenvedett személlyel.

Hogyan deríthető ki, hogy mi okozta a kiütéseket?

Sokszor a szülők tudják, hogy olyat evett a gyermek, amit korábban nem, vagy, hogy új kozmetikai szert vásároltak, esetleg mosószerváltás történt. A kórelőzmény ismeretéből rendszerint nagy biztonsággal következtethetünk az allergénre.

Fontos információ az is, hogy hol jelentkezett a kiütés, hiszen leggyakrabban az allergénnel való érintkezés helyén alakul ki. Ha ruhával érintkező felületen jelenik meg, ott sokszor a mosószerrel szembeni túlérzékenység okozza a problémát.

Amennyiben a napsütésnek rendszeresen kitett testrészeken alakul ki a tünet, akkor gondolhatunk napallergiára. Ha az ékszerek környékén, akkor fémallergia lehet a valószínű ok. Ha az arcon, nyakon, akkor kozmetikai készítményekre gyanakodhatunk.

Ha mégsem ismerjük az okot, orvosunk bőrteszttel próbálja felderíteni azt. Bizonyos esetekben valóban nehézkes a tényleges ok kiderítése, ilyenkor vérvizsgálat segítségével lehet felállítani a diagnózist.


close