Csalánkiütés

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség napjainkban a csalánkiütés. A halványvörös vagy fehéres színű, szúnyogcsípésre hasonlító kiütések minden negyedik ember életében legalább egyszer jelentkeznek.

A csalánkiütés egyik fő jellegzetessége, hogy a bőrből térképszerűen kiemelkedő és általában viszkető kiütés nagyon gyorsan megjelenik, de hamar el is tűnik.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy a jelenség tovább – akár néhány napig is – megmarad és gyakran társul hozzá nyelv, szemhéj vagy ajakduzzanat. Ekkor Quincke-ödémáról, más néven angioneurotikus ödémáról beszélünk.

Csalánkiütés hisztamin miatt

A csalánfolt valójában az irhának nevezett, a bőr középső rétegében található területen kialakuló vizenyő, ami azért jöhet létre, mert a hisztamin nevű anyag felszabadulásával megnő a bőr ereinek átjárhatósága.

A hisztamin felszabadulásának több oka is lehet, többek között allergiás reakció akár élelmiszerekre, gyógyszerekre vagy baktériumokra. Allergiás reakciót válthat ki a bőrfelületre helyezett allergén anyag is, ami akár szépségápolási szer vagy valamilyen növény is lehet.

Szintén előfordulhat hisztamin képződés fizikai hatások miatt, például nyomásra vagy hőmérsékleti hatásokra, ami lehet a hideg levegő vagy akár a napfény is. Egyes hisztamintartalmú ételek – például húskészítmények vagy a borok és sajtok – is kiválthatják a csalánfoltok megjelenését, ha a bélcsatorna enzimjeinek nem sikerül lebontaniuk a hisztamint. Egyes anyagok, mint a szalicil vagy több gyógyszerféleség a szervezet intoleranciája miatt okozhat csalánkiütést. Vannak azonban olyan esetek, amikor nincs fizikai oka a kiütések megjelenésének, egyszerűen pszichés eredet miatt vagy a stressztől jelennek meg a testen.

Csalánkiütés következményei

A csalánkiütés alapvetően inkább csak kellemetlen, mint veszélyes, időnként olyan társtünetekkel jelentkezik, mint a szemviszketés vagy más allergiás tünetek, nagyon kevés esetben enyhe lázzal.

Veszélyt csak az angioödéma jelenthet, ha a szájban megjelenő duzzanat akadályozza a normális légzést. Ha allergia következtében jelenik meg a csalánkiütés, mindössze azt kell kideríteni, mi okozza a reakciót és a jövőben tartózkodni kell az adott anyag fogyasztásától vagy érintkezésétől.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Csalánkiütés kezelése


close