Ekcéma terhesség alatt

A nők életében a legnagyobb hormonális változásokat a terhesség okozza. Emiatt olyan tünetekkel is szembesülhetnek, amelyek a várandósság idejét leszámítva messze elkerülik őket. Ezek között vannak bőrbetegségek is.

Az úgynevezett terhességi atopiás kiütés a leggyakoribb bőrbetegség a várandós kismamák körében. Ezt az ekcémás jellegű tünetegyüttest a hámló, viszkető és kipirosodó bőr jellemzi. Előfordul, hogy a terhesség alatt a korábbi ekcéma állapota romlik, de új ekcéma is megjelenhet. A tünetek a terhesség első trimeszterében szoktak felbukkanni, s az utolsó trimeszterre csak az esetek negyede jut.

A betegséget atópiás dermatitisz, neurodermitis vagy endogén ekcéma néven is ismerik, ez a soknevűség talán éppen a gyakorisága miatt alakult ki. Ez a makacs, gyakran kiújuló rendellenesség a bőrbetegségek mintegy 20-30 százalékát teszi ki.

Terhességi ekcéma okai

A kialakulása mögött sokféle ok állhat. Többek között a bőr külső rétegének sérülése, gyulladás, allergiás reakció, a genetikai hajlam, sőt a lelki tényezők is kiválthatják a megjelenését. A tünetek súlyosságára a páciens pszichés kondíciója is hatással van. A nagy stressz vagy a depresszió sokat ronthat a helyzeten, a nyomás alóli felszabadulás pedig javíthat rajta.

Terhességi ekcéma kezelése

Az ekcéma tünetei igen sokfélék, s ezért a kezelésük is sokrétű, összetett lehet. Van, hogy viszkető, kivörösödött és határozatlan szélű kiütések ellen kell küzdeni, amelyek nagy összefüggő foltokká terebélyesedhetnek, különösen, ha elvakarják őket. Kialakulhatnak hámló felületek, amelyek tapintása a száraz, pikkelyesedő bőr miatt érdes tapintású. De nedvet eresztő hólyagos képletek is kialakulhatnak a bőrön. Így érthető, hogy a terápiát mindig személyre szabja az orvos, még ha vannak is elfogadott irányelvek az ekcéma kezelésére. Első lépésben a tünetek megszüntetésére törekszenek, majd a tünetmentes időszakban megpróbálják kideríteni a kiváltó okokat, és azok ellen próbálnak fellépni.

Normális esetben a szteroidos krémek jelentik a fő fegyvereket, mert ezek az esetek többségében gyors javulást hoznak. Vannak nem szteroid alapú készítmények (makrolaktám származékok) is, amelyeket a gyulladásos bőrbetegségek kezelésére fejlesztettek ki. A terheseknél azonban a kezelés elsősorban karbamid tartalmú bőrhidratáló kenőcsökkel történik. A viszketés ellen többnyire anthisztamint javasolnak az orvosok, de e szerek egy része éppen a terhesség miatt nem alkalmazható. A szteroidos gyulladáscsökkentő krémek lokális alkalmazása azonban általában biztonságos. Ha súlyos esetet kell kezelni, akkor szóba jöhet az UVB fényterápia is.

További, ajánlott tartalmunk: Ekcéma gyógyulása


close