Kontakt dermatitis

A kontakt dermatitis egyfajta bőrgyulladás, mely akkor jelentkezik, ha a bőr irritációt vagy allergiás reakciót kiváltó anyaggal érintkezik. Noha a betegség nem fertőző vagy veszélyes, nagyon kellemetlen.

A kontakt dermatitis tünetei

 • vörös kiütések vagy dudorok
 • súlyos viszketés
 • száraz, repedezett, vörös foltok a bőrön, melyek égési sérülésre hasonlítanak
 • (alkalmasint nedvedző) hólyagosodás vagy pörkösödés
 • bőrkiütés az érintett területen
 • fájdalom és érzékenység

A kontakt dermatitis általában olyan területen fordul elő, amely közvetlenül ki van téve valamilyen irritáló anyagnak.

A kontakt dermatitis okai

A kiváltó okok alapján két csoportját különböztetjük meg a kontakt dermatitisnek:

 • Irritatív kontakt dermatitis

  – Az irritatív kontakt dermatitis a leggyakoribb típus; akkor jelentkezik, ha a bőr külső védőrétege valamilyen vegyi anyag hatására (oldószer, kozmetikai termék, szappan, dezodor stb.) megsérül. Vörös, száraz, viszkető foltok jelzik, gyakran a kézen vagy az arcon bukkan fel. A súlyossága attól függ, mennyi ideig van kitéve az irritáló anyagnak. Bizonyos savak vagy fehérítők már egyetlen érintkezés után is okozhatnak reakciót.

 • Allergiás kontakt dermatitis

  – Ebben az esetben az allergén anyag vált ki immunreakciót a bőrön, ami piros kiütések, hólyagok formájában jelentkezik. A leggyakoribb allergének a nikkel (pl. bizsu, cipzár, sütővas), parfümök, hajfestékek, természetes gumi, vagy bizonyos növények (pl. szömörce, tölgy), háztartási tisztítószerek. Mivel a szervezet nem reagál azonnal, a tünetek késleltetett megjelenése nehezíti az allergén felismerését. Egyes gyógyszerek (pl., antiszeptikumok, lokális krémek) például napfény hatására okozhatnak allergiás reakciót.

A kontakt dermatitis kezelése

Az elsődleges kezelés az irritáló vagy allergén anyaggal való érintkezés kerülése. A gyulladást csökkentő kortikoszteroidok alkalmazása mellett a viszketés hideg vizes borogatással csökkenthető.

A kontakt dermatitis megelőzése

Kerülje az erősen irritáló vagy köztudottan allergén anyagokkal való közvetlen érintkezést. Amennyiben ez nem sikerül, minél hamarabb mossa le a bőrről az irritáló anyagot! Használjon védőkesztyűt a (háztartási) munkához; antiallergén, illatmentes mosószert használjon! Hidratáló krém alkalmazása segít helyreállítani a bőr külső rétegét, megőrizni annak rugalmasságát.


close