Asztma és dohányzás

A légutak gyulladásos betegsége, az asztma, rendkívül kellemetlen, a mindennapokat megnehezítő tünetekkel jár. A dohányzás, a légutakba, a tüdőbe kerülő füst és egyéb káros anyagok tovább súlyosbítják a szimptómákat.

Az alábbiakban az asztma és a dohányzás kapcsolatáról, az okozott tünetekről, a kezelés lehetőségeiről olvashat bővebben.

Az asztma jellemzői

Az asztma főként fiatalkorúaknál jelentkezik, a legtöbbször valamilyen allergia okozza. Ez lehet poratka, állatszőr, gomba vagy pollen is. Amennyiben negyven éves kor után bukkannak fel a tünetek, valószínűleg nem az allergia a kiváltó ok. Mindkét esetben jellemző a nehézlégzés, amely rohamszerűen jelentkezik, a száraz köhögés, a mellkasi szorítás, a köpetürítés. Mivel a főbb légutak, főként a hörgők begyulladnak, a simaizomzat felszaporodik, a sejtek fokozottan termelnek nyákot, a légutak szűkülnek. A legsúlyosabb esetekben az életet veszélyeztető nehezített légzés is kialakulhat. A betegség (avagy tünet együttes) általában nem gyógyítható, de kezelhető.

Az asztma és a dohányzás kapcsolata

A dohányzás során a légutakba és a tüdőbe kerülő káros anyagok tovább súlyosbíthatják a tüneteket, de egyes kutatások szerint maga a dohányzás is képes asztmát kialakítani. A dohányzás, akár passzív formában is, képes asztmatikus rohamot kiváltani, ezért a súlyos asztmában szenvedő betegek nem is tudnak dohányozni.

A káros szenvedély képes elváltozást létrehozni a légutak hámszövetében, ezek felelősek lehetnek az asztmás tünetekért. A dohányzás miatt az asztmára jellemző gyulladás mellett egyéb gyulladásos folyamatokkal is számolni kell, emiatt a hörgők még érzékenyebbek lesznek, sokkal kisebb behatásra kialakulhat roham, ami súlyosabb és nehezebben kezelhet lesz. A dohányos asztmások nagyobb arányban igényelnek kórházi ellátást a súlyosabb rohamok miatt.

A dohányosok a kor előrehaladtával végleges légúti szűkülettel számolhatnak. A kezeléshez használt gyógyszerek abban az esetben képesek kifejteni maximális hatásukat, ha a beteg mellettük nem dohányzik. Gyakori probléma, hogy a dohányosok nagyobb dózist igényelnek hosszabb ideig, ezért a mellékhatások is fokozottabban jelentkeznek.

Az asztma kialakulásakor mindenképpen javallott leszokni a dohányzásról, kutatások igazolják, hogy ezáltal nagyfokú állapotjavulás remélhető. A dohányzás nem csupán aktív formában, de passzívan is veszélyes, és nem csak a felnőtt páciensekre, de a még egészséges gyermekekre is, náluk növelheti az asztma kialakulásának kockázatát.


close