Asztma és háziállatok

Az asztmások is megtapasztalhatják az állattartás örömeit, csak esetükben nagyobb körültekintést igényel a házi kedvenc gondozása.

Az alábbiakban részletesen olvashat a háziállatok és az asztma kapcsolatáról a betegség megelőzésének, valamint tartós jelenlétének a szempontjából.

A háziállatok szerepe az asztma kialakulásának megelőzésében

Sok szülő már az állapotosság ideje alatt eltávolítja otthonából az addig szeretett háziállatot, mert fél, hogy az újszülöttre veszélyt jelent. A kutatások jelenlegi állása szerint viszont azoknál a gyerekeknél, akik kutya, macska mellett nőnek fel, sokkal kisebb az allergiás megbetegedések, illetve az asztma megjelenésének kockázata.

Ez azért lehetséges, mert ha a porban található baktériumállomány változatos, meggátolja az allergiás és asztmás tünetek kialakulását, így a köhögést, a nehézlégzést vagy a légszomjat. A vizsgálatokból nyilvánvalóvá vált, hogy a háziállatok jelenléte nagymértékben befolyásolja a házipor bakteriális összetételét. Ennek tanulmányozása azért fontos, mert a poratkára allergiás gyerekek esetében kétszer nagyobb az asztma előfordulásának kockázata. Az immunitás kialakulásának hiánya viszont nem orvosolható a későbbi állattartással.

Helytelen állattartás – súlyosbodó asztma

A szőrös házi kedvencekkel való együttélés általában nem ajánlott a por- és szőrallergiás, valamint asztmás betegek számára. Az ő esetükben az állattartás nehezen kivitelezhető, de nem lehetetlen. A kutya, macska jelenléte több port jelent, amely nemcsak az állat testével kerül be a négy fal közé, hanem a számára fenntartott alommal, illetve száraz táppal is. Ezek a kockázati tényezők azonban kezelhetőek.

A háziállatot ilyen esetekben gyakrabban kell fürdetni, és a szőrét minden nap ki kell fésülni, hogy az elhullajtott szőr ne terítse be az egész lakást. Emellett érdemes szintén napi rendszerességgel porszívózni egy a szőr eltávolítására alkalmas nagyteljesítményű készülékkel. Az állat fekhelyét hetente kell mosni. Az alom takarítására is nagy gondot kell fordítani, és ajánlott olyan típust vásárolni belőle, ami kicsit zártabb.

Az állat tisztán tartása mellett fontos a személyes higiénia. Közös játék vagy simogatás után mindig kezet kell mosni. Ideális esetben a házi kedvenc nem a laktérben tartózkodik, hanem a kertben.


close