Asztma gyermekkorban

A gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége az asztma.

Ha gyermekének éjszakai, általában száraz, váladékmentes, ingerlő köhögése, nehezített, sípoló légzése jelentkezik, fokozott légzésszámot észlel, mozgás közben romlik a légvétele, mindenképpen gondolni kell a légúti szűkülettel járó folyamat kialakulására. Bár hasonló tüneteket más, krónikus légúti megbetegedés (pl. veleszületett deformitások, idegentest vagy cisztás fibrózis) is okozhat, ezek előfordulási aránya kisebb.

Az asztma serdülőkor előtt fiúk esetében gyakoribb, mint a lányoknál, de a későbbiekben ez az aránytalanság eltűnik. Már 1 éves kor előtt is jelentkezhetnek a tünetek, de a legtöbb esetben ezek később, jellemzően kisdedkorban észlelhetők. A betegség lefolyása és súlyossága is gyermekekként változó, de a családi halmozódás esetén családonként hasonló lehet.

Kialakulásában az örökletes tényezők mellett külső hatásokkal is számolni kell. Ezek között szerepel a vírusfertőzés, de a fizikai aktivitásról vagy a légúti allergénekről sem szabad megfeledkeznünk. Rizikófaktorként említendő meg többek között a 20 évnél fiatalabb korban való szülés, a dohányzás, a kis születési súly, vagy ha a csecsemő intenzív allergén behatásnak (pl. poratka) van kitéve.

Legtöbbször már a tünetek első jelentkezésénél gyógyszeres kezelésre van szükség, ami magában foglalja a hörgők szűkületének oldását, a váladék kiürülését elősegítő gyógyszerek és a gyulladáscsökkentő szteroidok alkalmazását. Alkalmanként a gyermekek nyugtatása, különösen kifejezett, oxigénhiánnyal is járó esetben szükségessé válhat, ilyenkor a gyógyszeres kezelés és szedálás mellett oxigén adására is sok kerülhet. Mindezek elkezdése kórházi feladat, ezért – bármikor is észleljük a tüneteket – sürgősségi ambulancia felkeresését javasoljuk. Ha a tünetek súlyossága nem engedi meg a gyermek szállítását, akár mentőautó segítségét is igénybe lehet venni.

A kezelésre a legtöbb gyermek jól reagál, és a fekvőbeteg ellátás után ambuláns kezelésben részesülhet. A rendszeres és előírásszerű kezelés segítségével megelőzhető az állapot súlyosbodása, és nem lesz szükség újabb kórházi kezelésre.


close