Az allergiás asztma tünetei

A csecsemő- és gyermekkori asztmához az esetek túlnyomó részében valamilyen allergia is párosul.

Az allergiás asztma tünetei általában megegyeznek a nem allergiás asztma által előidézett panaszokkal.

Az alábbiakban részletesen olvashat az allergiás asztma okairól, egyes rizikótényezőkről és a tüneteiről.

Milyen allergének okozhatnak allergiás asztmát?

Az allergiás asztma kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, ezért a rohamok allergiás természetének egyértelműsítése nem egyszerű feladat. Minden olyan allergén, amely elég kisméretű ahhoz, hogy a légzés során a szervezetbe kerüljön, allergiás asztmát okozhat. Általában a pollenre, illetve poratkára való túlérzékenység áll a háttérben, de egyes állatok szőre és tolla, valamint a csótányürülék és a penészgomba is okozhat hasonló reakciót. Hajlamosabbak allergiás asztmára azok a betegek, akikre jellemző a környezeti allergénekre való túlzott reakció, illetve a családi kórtörténetükben már előfordult ilyen jellegű allergiás eset, asztmás vagy szénanáthás beteg.

Az allergiás asztma tünetei

Az allergének légúti jelenléte a tüdő hörgőcskéit körülvevő bronchialis izom összehúzódását okozza. A hörgőgörcs mellett a légút nyálkahártyájának ödémája tapasztalható, mely akár légúti elzáródást is okozhat. Az asztmás rohamok során a hörgőcskék körüli izomrostok összerándulnak, a légutak beszűkülnek, ezért nehezebbé válik a hörgőcskékben felhalmozódott nyálka felköhögése, ami szintén meggátolja a szabad légzést. Az asztmás betegek nem jutnak elég oxigénhez, többnyire köhögésre, nehézlégzésre és egyénenként eltérő fokozatú légszomjra panaszkodnak. Gyakran jelentkezhet mellkasi szorító érzés és köpet is. A betegség tüneteinek gyors felismerése segít az asztma enyhítésében.

Asztmás rohamot kiváltó egyéb rizikófaktorok

Az allergénektől függetlenül az allergiás asztmás beteg állapotát súlyosbíthatják más tényezők is. A légúti nyálkahártyára izgató hatást gyakorolnak egyes vegyszerek, festékek, lakkok, gyanták és tisztítószerek, ártalmas lehet a légszennyezettség, bármilyen nyílt lángot kísérő, vagy a dohányzás során keletkezett füst, illetve egyes termékek, például a légfrissítők illatanyaga. A fizikai hatások, mint például a hideg levegő és a hideg levegőn végzett aktivitás szintén nem kedveznek az asztmás betegeknek.


close