Az asztma okai

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése. Az asztmát provokáló tényezők hatására a légutakban gyulladás jön létre, a nyálkahártya megduzzad, és a légutak beszűkülnek. A fokozott nyáktermelődés miatt a már amúgy is beszűkült légutak megtelnek váladékkal, ami további légzési nehezítettséget okoz.

Az alábbiakban felsoroljuk az asztma leggyakoribb kiváltó okait.

Allergia

Az asztmások 80%-ának esetében allergiát okoz valamilyen levegőben lévő, könnyen belélegezhető anyag pl. növényi pollenek, penész, bizonyos állati szőrök, poratka, elhullott csótányok részei. Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek otthona nagymértékben csótányfertőzött, négyszer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg gyermekkori asztmában a kevésbé fertőzött lakásokban élő gyerekekkel szemben.

Az ételallergia nem jellemző kiváltó ok, de bizonyos ételek, mint pl. tojás, tehéntej, földimogyoró, szója, búza, halak és rákok, kagyló, bizonyos zöldségek és gyümölcsök hatására fellépő allergia is provokálhat asztmás tüneteket. Az élelmiszerek adalékanyagai és tartósítószerek az arra érzékenyeknél szintén asztmát válthatnak ki.

Fizikai aktivitás

A megerőltető testmozgás az asztmások 80%-nál a légutak beszűkülését okozza. Néhány beteg esetében a mozgás a tünetek legfőbb kiváltó tényezője. Ezeknél a betegeknél aerob fizikai aktivitás hatására már az első 5-8 percen belül köhögés, légszomj, légzési nehezítettség tapasztalható. A tünetek a következő 20-30 percben alábbhagynak, de az esetek 50%-ban 10 órán belül újabb asztmás roham jelentkezhet.

Reflux és az asztma összefüggései

A jelenlegi kutatások szerint, az asztmások 80%-a szenved reflux betegségben. Ekkor a gyomor záróizma nem megfelelően működik, ezért a gyomorsavak visszaáramlanak a nyelőcsőbe. A visszaáramlás során elérik a légutakat és asztmás rohamot válthatnak ki. A reflux okozta asztmát éjszakai rohamok jellemzik, mivel a reflux tünetei főként éjjel jelentkeznek, amikor a beteg hanyatt fekszik.

Dohányzás

A dohányosok hajlamosabbak az asztmára. Aki asztmás betegként dohányzik, annak számolnia kell a tünetek rosszabbodásával.

Felső-légúti fertőzések

A 10 éves kor alatti gyerekek esetében a különféle légúti fertőzések számítanak az asztma egyik legáltalánosabb rizikófaktorainak. Felső légúti fertőzést követően a légutak mintegy két hónapig érzékenyek maradnak és hajlamosabbak a beszűkülésre.

Gyógyszerek

Sok asztmás beteg érzékeny az aszpirinre, bizonyos gyulladásgátló gyógyszerekre, továbbá a szívbetegségek, és a magas vérnyomás kezelésére használt béta blokkolók szűkíthetik a légutakat, fokozhatják asztmás roham kialakulását.

Irritáló anyagok

Például dohányfüst, füstszag, illatszerek, tisztítószerek, légszennyezettség, munkahelyi porártalom vagy kigőzölgések is az asztma rizikófaktorainak tekinthetőek, asztmát okozhatnak.

Időjárás

A hideg levegő, a hőmérsékleti vagy a páratartalomban bekövetkező változások is szerepelhetnek az asztma kiváltó okai között.

Erős érzelmek

A stressz, idegesség, felfokozott érzelmi állapot, sírás, kiabálás, harag, vagy akár a nevetés is a provokáló tényezők közé sorolható.

Genetikai okok

Az asztmás betegeknél gyakran családi halmozódás figyelhető meg. Az amerikai Betegségkutató Központ állítása szerint az egyik szülő asztmás betegsége esetén háromszor vagy akár hatszor nagyobb az esély az asztmás megbetegedésre.


close