Asztmás beteg gyógyulási esélyei

Az asztma tünetei és a tüdőkárosodás mértéke megfelelő gyógyszerekkel és helyes életmóddal jelentősen enyhíthetők.

Az alábbiakban röviden összefoglalt irányelvek betartása esetén van esély az asztmás beteg állapotának javulására, esetleg tünetmentes időszakok elérésére.

Rendszeres orvosi ellenőrzés és fegyelmezett gyógyszerszedés mellett lehetőség adódhat a gyógyszeradag fokozatos csökkentésére. Ha azonban valaki az orvosi utasítás ellenére, idő előtt abbahagyja a gyógyszerszedést, előfordulhat, hogy legközelebb már nagyobb mennyiségre lesz szüksége.

Allergiás asztma esetén a kiváltó tényezők kiszűrése után törekedni kell azok minimalizálására. Ez nagyfokú fegyelmezettséget kíván, de körültekintő magatartással az asztmás rohamok száma jelentősen csökkenthető.

Egészséges életmód

Az asztmás beteg táplálkozzon egészségesen és ne hízzon el. Az elhízott asztmások tünetei általában súlyosabbak, gyakrabban vannak asztmás rohamaik és nagyobb gyógyszeradagra van szükségük.

A beteg állapotának javulása szempontjából fontos, hogy edzettségi szintjének megfelelő intenzitással rendszeresen sportoljon. Az asztma nem magyarázat a testedzés elhanyagolására. Az asztma kapcsolatba hozható az immunrendszer gyengeségével, és a beteg fizikai kondíciójának javítása nagymértékben hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.

Asztmás beteg egyáltalán ne dohányozzon! Dohányzás esetén semmi esély sincs a beteg állapotának javulására, sőt számolni kell a betegség súlyosbodása mellett egyéb betegségek megjelenésével is. Ez a passzív dohányzásra is vonatkozik.

Az asztmás roham nagy megterhelést jelent a tüdőnek, a stressz pedig gyakran okozója az asztmás rohamnak. Az asztmás beteg állapotának javulásához fontos, hogy a beteg képes legyen megküzdeni és megfelelő módon kezelni a stresszes szituációkat.

Alternatív lehetőségek kiegészítésképpen

Léteznek alternatív és kiegészítő gyógymódok is az asztma kezelésére. Hasznos lehet a sóterápia, az akupunktúra és bizonyos gyógynövények. Az asztmát ezek a terápiás módszerek sem gyógyítják meg, azonban kezelőorvosával egyeztetve alkalmazhatók a tünetek enyhítésére.

Fontos, hogy az asztmásnak ne legyen betegségtudata! A betegséget nem szabad elbagatellizálni, de nem árt tudni, hogy komoly asztmás rohamok szerencsére ritkán fordulnak elő. Az asztma a beteg egész életét végigkíséri, a beteg megfelelő hozzáállásával azonban a tünetek nagymértékben csökkenthetők, így az asztmás beteg aktív, teljes életet élhet.


close