Barlangterápia

A barlangterápia lényegében megfelelő légzésgyakorlatok sorából áll, amiket a betegek a barlang klímájában hajtanak végre. A terápia a légúti megbetegedések kezelésében nyújt segítséget.

A barlangterápia, mint természetes teremaerosol-kezelés, klímakezelés, hasonló a magashegyi szanatóriumi kezeléshez.

A barlangok levegője vírus-, baktérium- szennyezés- és allergénmentes, ez csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát. A teljes pormentességre az a magyarázat, hogy a magas nedvességtartalom miatt a levegőben lévő vízmolekulák körülveszik, beborítják a porszemet, és lecsapják a barlang falára.

A barlangi levegő rendkívül tiszta

A barlangi levegő tisztaságát jól jelzi a redukcióérték, ez azt az oxigénmennyiséget mutatja, ami a levegőben található szerves anyagok oxidációjához szükséges. (Ilyen szerves anyag a virágpor, a rostok és más allergén porok mellett a betegségokozó csírák, baktériumok.) A nagyvárosok levegőjének redukcióértéke 2000–3000 mg/m3, az erdők jó levegőjében is 500 mg/m3 ez az érték. Ezzel szemben a terápiás célra használható barlangokban a mérhetőség alsó határa, 5 mg/m3 alatt van.

A levegő öntisztulása igen gyors: a teret elhagyva 1 órán belül szinte teljesen visszaáll az eredeti állapot. A barlang levegőjének relatív páratartalom 95-100 százalék, ez adja az aerosolt (a csepegő víz porlasztódása révén), amely oldott formában tartalmaz különböző ionokat, kalciumot, magnéziumot.

Barlangi levegő széndioxid-tartalma

A kültéri levegőhöz képest magasabb széndioxid tartalom (a barlangi széndioxid szint közel másfél-kétszerese a külső levegő széndioxid tartalmának) növeli a percenkénti belélegzett levegőmennyiséget, felgyorsítva ezzel a tüdőventillációt és oldja a simaizom görcseit.

A barlangban nyugalmi klíma uralkodik, azaz a légköri frontok, elektromágneses és barometrikus változások nem érvényesülnek. Érzékelhető szél sincs, a légáramlás a barlangban gyakorlatilag nulla.

Az állandó hőmérsékletű, hűvös, magas páratartalmú levegőn való napi 3–4 óra tartózkodás, az ott végzett légzőtorna és fizikai tréning edző hatású és preventív a későbbi légúti infekciók és hurutos tünetek esetében.


close