Nyaralás asztmával

Egy asztmás számára a nyári vakáció akár katasztrofális is lehet, ha nem megfelelően készül fel rá. Nemcsak a szokásos asztmás tünetekkel kell megküzdeni, hanem előfordulhat, hogy az utazással járó környezeti változások még súlyosbítják a tüneteket.

Gyakori, hogy a nyaralás ideje alatt jelentkeznek az asztmás tünetek, és sok betegnél ezek súlyosabbak is, mint általában. Néhány tanács megfogadásával és betartásával azonban megelőzhető, hogy az asztma miatt a nyaralás a betegségről szóljon.

Mire figyeljen a nyaralás megszervezésekor, ha asztmás?

Az alábbiakban hasznos tanácsokat olvashat arról, hogyan szervezze a nyaralást, ha asztmás.

  • Az asztmás betegek számára kiváló úti cél a vízpart és a hegyvidék. Tájékozódjunk utazás előtt a pollenterhelés mértékéről. Ha ismerjük az értékeket azon a területen, ahová az utazást tervezzük, az hatalmas segítség lehet, hiszen elkerülhetjük azokat a helyeket, ahol magas a pollenérték.
  • Ha autóval utazunk, indulás előtt kapcsoljuk be a légkondicionálót legalább tíz percre, és nyissuk ki az ablakot. Ez segít eltávolítani a rendszerben lévő poratkákat és/vagy gombaspórákat. Ha pollen és/vagy por váltja ki az asztmás tüneteket, akkor az utazás során tartsuk zárva az autó ablakait, és működtessük a légkondicionálót.
  • A levegő minősége általában jobb a kora reggeli órákban, így ha el akarjuk kerülni a sűrű forgalom okozta légszennyezést, akkor utazzunk a kora reggeli vagy az esti órákban.
  • Szállásfoglaláskor érdeklődjünk, hogy allergiamentes – vagy legalább nemdohányzó – szoba van-e. Ha érzékenyek vagyunk a penészre, kérjünk napos, száraz szobát, amely távol helyezkedik el a medencéktől.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy jóval több asztma gyógyszert vigyünk magunkkal, és tároljuk ezeket az eredeti tartójukban, ahol tüntessük fel, hogyan kell alkalmazni a gyógyszereket.

Ha beiktatjuk az asztma megelőzésére irányuló lépéseket a nyaralás tervezésébe, akkor nagyobb esélyünk van a vidám és egészséges vakációra.


close