Ételallergia kivizsgálása

Az ételallergia egy adott ételallergénre adott heves immunválasza a szervezetnek, amely egyetlen falat ételtől is előjöhet.ételallergia nem keverendő össze az ételintoleranciával, amelyet nem az immunrendszer, hanem az emésztőrendszer okoz, és nagyobb mennyiségű étel váltja ki.

Több száz allergén létezik, ezek közül a leggyakoribbak a gabonák, a húsok, a tej és a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, a fűszerek, a tartósítószerek, a színezékek vagy gyakorlatilag bármilyen adalékanyag. Az ételallergia vizsgálata négyféleképpen történhet: vérvétel, terheléses vizsgálat, kihagyásos vizsgálat vagy alkaros bőrteszt segítségével.

Ételallergia kivizsgálása vérvétellel

A vérvételes vizsgálat segítségével meg tudják határozni az adott élelmiszercsoport ellen termelődő ellenanyag szintjét a szervezetben. (Ez az úgynevezett IgG szint.) Minél magasabb a szint, annál valószínűbb, hogy ételallergiáról van szó.

Ételallergia kivizsgálása terheléses vizsgálattal

A terheléses vizsgálat során az adott élelmiszert el kell fogyasztania a páciensnek, és így vizsgálják ki az allergiát. Ez a vizsgálat több órán keresztül tart, és igen körülményes, általában akkor alkalmazzák, amikor az adott étel laboratóriumi kivonata nem elérhető.

Kihagyásos vizsgálat

Ez a vizsgálat tart a legtöbb ideig, az adott élelmiszercsoport kihagyását jelenti az étrendből. Ha az ételallergia tünetei (csalánkiütés, gyomorfájdalom, hányinger, bőrviszketés, nehézlégzés) megszűnnek vagy enyhülnek, valószínű, hogy az adott étel okozza a problémákat.

Alkaros bőrteszt

Az úgynevezett Prick teszt során az alkar bőrére viszik fel az allergéneket, ha húsz perc múlva az adott helyen duzzanat jelentkezik, az allergia bizonyossá válik. Ez a fajta tesztelés gyors, és egyszerre sok allergiát vizsgál.


close