Ételallergia tünetei

Egyre több embernél jelentkezik a krónikus élelmiszerérzékenység. Az étkezés utáni puffadás, migrén, hasmenés, súlyproblémák, bőrtünetek, hasi görcsök hátterében is gyakran élelmiszerérzékenység (ételintolerancia) állhat, amely azonban nem azonos az ételallergiával: az ugyanis veszélyesebb, akár halálhoz is vezethet.

A valódi ételallergiák önálló előfordulása az összes allergiás betegségek között viszonylag ritka.

Fokozott kockázata van az ételallergia kialakulásának, ha az allergiás megbetegedések (szénanátha, asztma vagy ekcéma) gyakoriak a családban. A táplálékallergiát bizonyos ételek fehérjéi és egyéb ételadalékok és összetevők is okozhatják.

Ételallergia jelentkezése

Ételallergia leggyakrabban gyerekkorban, különösen csecsemőknél és kisdedeknél jelentkezik. A kor előrehaladtával az emésztőrendszer beérik és egyre kevésbé szívódnak fel olyan anyagok, amelyek allergiát hozhatnak létre. A gyerekek általában kinövik a szója, búza, tojás, illetve tejallergiájukat. A betegség azonban minden korosztályt érint, bármely életszakaszban kialakulhat.

Ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei általában az adott étel elfogyasztását követően néhány perccel vagy néhány órával alakulnak ki. A valódi ételallergia tüneteit befolyásolja az adott táplálékallergia típusa is. A leggyakoribb tünetek: a száj zsibbadása, a bőr viszketése, csalánkiütés – gyorsan kialakuló – helyüket több óra alatt változtató – piros foltok a bőrön. Az ajkak, az arc, a nyelv és a torok, vagy akár a test egyéb részeinek megduzzadása.

Kísérheti az ételallergiát ziháló légzés, az orr nyálkahártyájának megduzzadása, rekedtség, köhögés. Súlyos esetben nehézlégzés, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás, de jelentkezhet székrekedés, reflux is. Ekcéma – lassan kialakuló, helyét nem – vagy alig – változtató, durva felszínű bőrmegvastagodás, amely általában ott alakul ki, ahol a bőr az allergiát okozó anyaggal kapcsolatba került.

Ritkább tünetek a kiújuló szájfekély (afta), gyomor- vagy nyombélfekély, krónikus csalánkiütés, szövetduzzadás.


close