Földimogyoróallergia

A földimogyoróallergia (peanut allergy) az egyik leggyakoribb ételallergia. Ezt az allergiatípust az angolszász szövegekben is gyakran összekeverik a csonthéjasok által kiváltott dióallergiával (tree nut allergy), de szakirodalom külön tárgyalja a kettőt.

Magyarul még nagyobb a zavar, mert a hüvelyesek közé tartozó földimogyoróval szemben a közönséges (vagy európai) mogyoró csonthéjas termés, így a dióallergia összefoglaló néven emlegetett betegségben szenvedőkre veszélyes.

Földimogyoróallergia tünetei

A földimogyoróallergia tünetei közvetlenül a földimogyoró elfogyasztása után jelentkeznek. Előfordulhat szájzsibbadás, viszketés, csalánkiütés, ekcéma, légzési problémák, orrnyálkahártya duzzanat, angioödéma (a bőr mélyebb rétegeit érintő, légzési, nyelési nehézséget kiváltó duzzanat, mely életveszélyessé is alakulhat), akut hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás, szélsőséges esetben pedig akár életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot, az egész szervezetet érintő anafilaxiás sokk is.

Földimogyoró legkisebb mennyiségét is kerüljük!

Aki földimogyoró allergiával küzd, annak szigorúan kerülnie kell minden olyan élelmiszert, amely akár egészen apró mennyiségben is földimogyorót tartalmaz. Minden esetben alaposan ellenőriznie kell a vásárolt termékek összetevőit: az édességek, cukrász- és péksütemények, gabonapelyhek mellett nyomokban számos egyéb készítményben is előfordulhat az allergén.

Ugyanis a feldolgozás során érintkezhet földimogyorót tartalmazó élelmiszerrel, és már az így keletkezett minimális szennyeződés következtében sem tekinthető földimogyorómentesnek.


close