Rák- és halallergia

Allergológiai vizsgálattal határozható meg, hogy pontosan mely tengeri/édesvízi állatok húsa okozza az érzékenységet, és melyek fogyaszthatók biztonsággal.

A halakra, rákokra, kagylófélékre és más puhatestűekre adott allergiás reakciók leggyakrabban a gyomor- és bélrendszeri tünetek (émelygés, gyomorgörcsök, hányás, hasmenés), valamint a bőrtünetek (csalánkiütés, angioödéma) formájában jelentkeznek, de légzési nehézségek, köhögés, szédülés, fejfájás is előfordulhat.

Ritkán pedig súlyos keringési és légzési zavart kiváltó anafilaxiás sokk is kialakulhat, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

Bármely életkorban megjelenhet

Más ételallergiákkal szemben, amelyek jellemzően csecsemő- vagy kisgyerekkorban jelentkeznek, a hal-, és a rákallergiára egyaránt igaz, hogy bármilyen életkorban megjelenhet, és – főleg a rákallergia – sokaknál csak felnőttkorban mutatkozik meg. Fontos továbbá, hogy a kettő gyakran együtt jár: ilyen esetekben valamennyi hal-, rákféle és puhatestű szigorúan kerülendő. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki például csak a rákfélékre allergiás, és a halfogyasztás, sőt a kagylófélék sem okoznak nála problémát.

Ezeket kerüljük

Keresztreakciók kialakulása ritka, de mivel a halakat, a rákokat és a tenger egyéb gyümölcseit gyakran együtt tárolják az éttermekben és a piacok halaspultjain, beszennyezhetik egymást, így még abban az esetben is fokozott elővigyázatosság javasolt, ha valaki csak az egyik vagy másik csoportra allergiás.

Kerülendők a konzerv és egyéb feldolgozott halkészítmények, valamint a halolajak is, amiből következik, hogy a gyógyszerek és kozmetikai termékek összetevőit is ellenőrizniük kell, mert némelyikükhöz halolajat is felhasználnak.


close