Tejallergia

A tejallergia a szervezet immunrendszerének kóros reakciója a tejtermékekre. Ilyenkor szervezet a tejfehérjét allergénként észleli, és kóros immunválaszt ad ellene.

Ez az ételallergia nem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, amely során laktóz fogyasztása után hasi panaszok jelentkeznek.

A leggyakoribb a tehéntej allergia, de a juh-, kecske-, bivalytej is okozhat allergiás reakciót.

A tejallergia az egyik leggyakoribb ételallergia a gyermekeknél. A tejallergia így gyakrabban jelentkezik gyerekeknél, mint felnőtteknél, kialakulásában elsősorban genetikai tényezők játszanak szerepet. Ha az egyik vagy mindkét szülő allergiás fokozottabb az esély, hogy a kicsi is az lesz. A tejallergiát a kisgyerekek 90 százaléka hároméves korára kinövi, ennek annál nagyobb az esélye, minél hamarabb kiderül az allergia.

Tejallergia változatos tünetei

A tejallergia tünetei sokfélék lehetnek, a korai tünetek közvetlenül tejfogyasztás után jelentkeznek. Három nagy csoportba osztjuk őket: felléphetnek bőrtünetek (vörös foltok a bőrön, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, gyomorgörcs) és légúti tünetek (fulladás, asztma) is.

Súlyos esetben anafilaxiás roham is kialakulhat, amely sürgősségi ellátást igényel. A korai tünetek mellett megjelennek úgynevezett késői tünetek is, amelyek a tehéntej étrendbe való beillesztése után jelentkeznek. Ezek gyakori hasfájás, nyugtalanság, bőrkiütés, illetve a kisgyerekek esetén a súlyfejlődés lassulása.

A tejallergia okai

Az ételallergiák oka az immunrendszer hibás működése. A szervezet bizonyos tejfehérjéket veszélyesnek ítél meg, antitesteket (IgE) termel azok semlegesítésére. A következő alkalommal – mikor érintkezik ezekkel a fehérjékkel – ezek az antitestek felismerik őket, és a szervezetet hisztamin és egyéb kémiai anyagok kibocsátására ösztönzi. A hisztamin okozza az allergiás tünetek legtöbbjét (hasmenés, hányinger, orrfolyás, kiütés stb.).

A tehéntejben két fő fehérje okozhat allergiás reakciót, a kazein és a laktalbumin. Lehet allergiás csak az egyik, vagy mindkét tejfehérjére is.

Egyéb ételallergiák, az atópiás dermatitisz és a családi hajlam növeli a tejallergia kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a tejallergia növeli a további étel- vagy pollenallergia kockázatát.

A tejallergia kezelése

A tejallergiát bőrteszt vagy vérvizsgálat segítségével diagnosztizálják. Az egyetlen módja a tejre adott allergiás reakció megakadályozására, ha nem fogyaszt tejterméket. Ez azonban meglehetősen nehéz, mivel számos élelmiszer gyakori alapanyaga. Ha mégis fogyasztott tejterméket, bizonyos gyógyszerek és antihisztaminok enyhíthetik az allergiás tüneteket.

Amennyiben súlyos allergiás reakció – anafilaxia – lép fel, sürgős ellátásra van szüksége.

A tejallergia megelőzése

Nincs biztos módja az élelmiszerallergia megelőzésének, ám a tüneteket megelőzheti, ha kerüli az allergiát kiváltó élelmiszer fogyasztását. Mindig figyelmesen olvassa el az élelmiszerek címkéjét! Ne feledje, hogy kazein és tej-származék lehet a konzerv halakban, vagy más hústermékekben is. Ha étteremben rendel, kérdezzen rá az étel összetevőire!

Csecsemőknél az első 6 hónapban történő kizárólagos szoptatás sokat segít a tejallergia kockázatának csökkentésében. Tejallergiában szenvedő kisgyermekek számára jó alternatíva a hipoallergén tápszer alkalmazása, illetve a szójatejből készült termékek.

Tejallergia kezelése

A tejallergia csak egyféleképpen lehet kezelni: a tejet és minden tejet tartalmazó ételt, italt és gyógyszert is teljesen ki kell iktatni az étrendből. Ez azt jelenti, hogy tiltólistára kerül a tápszer is, a sütemények, a felvágottak, a csokoládé, és minden, ami tejet tartalmaz. Azoknak a termékeknek is búcsút kell mondanunk, amelyekre csak annyi van ráírva, hogy nyomokban tejet is tartalmazhat.

Fontos az is, hogy szoptatásnál az anya is kerülje ezeket az ételeket és italokat. Megelőzni úgy lehet ezt az állapotot, ha a kisgyerek minél később találkozik a tejfehérjével. Ezért jó, ha a kisgyerek egy-két éves koráig nem találkozik tejfehérjével, különösen, ha genetikailag hajlamos a tejallergiára.


close