A pollen vagy más áll a háttérben?

Orvos válaszol rovat
Gyerekkorom óta a pollenre vagyok allergiás. Egyre romlik a helyzet, minden évben valamilyen újabb anyagra leszek érzékeny. Már a pollennaptárat is lefedik a panaszaim. Tavaly gyümölcs, főként eper és dinnye evésekor észleltem garat irritációt. Eddig nem fordult elő ilyen probléma. Mit tehetek, hogy ne romoljon tovább a helyzet?
2010. 10. 18. | 14:38

Tisztelt érdeklődő!

Sajnos, amit magán észrevett, az igaz, ismert probléma az allergológiában. Ha valaki allergiás, akkor egyre több allergénnel szemben is érzékennyé válhat.

Orális szindróma is kialakulhat, ami azt jeleni, hogy szezonban, leginkább parlagfű érzékenyeknél száj- és ajakviszketés jelentkezik különféle zöldségek vagy gyümölcsök – banán, dinnye, avokádó – fogyasztásakor. Ezt a keresztallergia okozza. Akinek ilyen panaszai vannak, annak el kell kerülni ezeket a gyümölcsöket. Ráadásul szezonon kívül is csak óvatosan ehetnek ilyeneket. A felsorolt gyümölcsökön kívül számos olyan van, amire nem alakul ki orális szindróma. Válassza ezeket a gyümölcsöket.

Mit tehet?

  1. Alkalmazza a bevált gyógyszerét, szedje februártól novemberig.
  2. Amennyiben orr- vagy szemtünete van, használjon orrspray-t és szemcseppet.
  3. Ha teheti, utazzanak el 1-2 hétre tengerpartra, vagy a hegyekbe. Jót fog tenni a levegőváltozás.
  4. A legerősebb allergén ellen alkalmazni lehet az immunterápiát, amely csökkentheti az allergiát, meggátolja a további allergizálódást.
  5. Amennyire csak lehet, kerülje el az allergéneket, főként azokat, amelyekre érzékeny.
  6. Menjen el többször az allergológusához. Bőrpróbát elegendő ötévente elvégezni.
Orvosszakértő 2010. 10. 18. | 14:48
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close