Allergia vagy nem?

Orvos válaszol rovat
Az allergiateszt kimutatta, hogy porra, kutyaszőrre, valamint gyomnövényekre vagyok érzékeny. Az orrom szárad, más panaszom nincs. Egy évig használtam egy olyan gyógyszert, amely második generációs antihisztamin, jelenleg nem szedem és nincsenek is panaszaim. Most akkor allergiás vagyok, vagy nem?
2010. 10. 18. | 14:37

Tisztelt Érdeklődő!

A bőrpróba tehát kimutatta, hogy ön porra, füvekre és gyomnövényekre, valamint kutyaszőrre allergiás. Ez azt jelenti, hogy a porallergia egész évben panaszt okozhat, a füvek, gyomok pedig csak tavasszal, nyáron, valamint kora ősszel. Az is előfordulhat, hogy a poratka önmagában nem eredményez önnél panaszokat, csak nyáron, amikor a pollenek is megjelennek. Ha egy ideje nem jelentkeztek panaszok a gyógyszerszedés megszakítás ellenére sem, elképzelhető, hogy nem okoz problémát az allergiája.

Azt tudnia kell, hogy igen egyéni módon jelentkezhetnek a tünetek az allergiánál.

A diagnózis egy hármas tünetegységgel állítható fel. Ha valakinek nincs panasza, tehát nem fordul elő orrdugulás, orrcsorgás vagy tüsszögés, illetve garat- és szemviszketés, akkor hiába van jelen a második diagnosztikus lépcső, a bőrpróba pozitivitása, nem beszélhetünk allergiáról, csak egy bizonyos antitest jelenlétéről. Előfordulhat tehát, hogy sohasem jelentkezik az allergiás tünet.

A harmadik diagnosztikus lépcső a provokációs teszt, amely lehet specifikus és nem specifikus. Ezt a tesztet igen ritkán végezzük el, mert bonyolult és hosszadalmas.

A nem specifikus provokáció a célszervek, tehát a szem, az orrnyálkahártya, a hörgőnyálkahártya érzékenységét mutatja. Ez az allergiának feltétele, de nem okozója. Ha nincs hiperreaktivitás, amit szintén az allergiás gyulladás hosszasabb jelenléte okoz, akkor nincs allergiás betegség és tünet. Ez lehet a magyarázat az ön esetében is. Viszonylag friss az allergiája, ezért nem okozott panaszokat a gyógyszer szedésének abbahagyása.

Amennyiben nem szedi tovább a megelőző gyógyszert, az antihisztamint, akkor idővel áttöri a nyálkahártyák mélyén folyamatosan zajló allergiás gyulladás az ingerküszöböt és fulladás jelentkezhet.

Azt tanácsolom, még szedje a gyógyszert és menjen el egy bőrpróbára.

Orvosszakértő 2010. 10. 18. | 14:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close