Kiütések

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Néhány napja megjelentek apró kiütések az államon, tegnap óta pedig a nyakamon is. 4 éve volt egy hasonló eset, akkor 2 nap alatt a mellkasomra és a hasamra is átterjedt, és a bőrgyógyász azt mondta fémallergia és kivetette a piercingemet (bár én inkább a hajfestékre gyanakodtam). A tünetek az elmúlt években egyszer sem jelentek meg nálam, pedig azóta is hordok ékszereket, piercinget.
4 hónapja dolgozom egy pékségben, valamint 2 hónapja használok úgy sminktermékeket és egy másik samponra váltottam kb. ugyanakkor.
Önök szerint mi a valószínűbb, mi okozza a kiütéseket, és hogyan lehet kideríteni az okot, ill. kezelni a tüneteket? Olvastam és hallottam már több féle allergiatesztről, de egyik sem nyújtott kellő tájékoztatást számomra.
2011. 05. 23. | 12:14

Kedves Kérdező!

Az oka lehet kontakt, ez lehet sampon, smink, de akár étel vagy gyógyszer is. Sajnos sokszor nehéz a kiváltó okot kideríteni, ha a kontakt allergia több okból felmerül, akkor el kell hagyni a “gyanús” termékeket, és a tüneteket kell figyelni. Ha tünetmentesedett, elvégezhetőek a tesztek, melyeknek több formája van, pl. epicutan, Prick, vérvétel. A tünetek alapján az allergológus fogja tudni megmondani, hogy önnél milyen vizsgálatok elvégzése indokolt.

Orvosszakértő 2011. 05. 24. | 11:56
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close