Rémisztő allergiás tünetek

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Dr. Úr/Nő!

Páromnál a minap igen erős és rémisztő allergiás tünetek jelentkeztek. Fürdés közben először csak bőrpír, pár perc elteltével egész testre kiterjedő piros pörsenés (leginkább a nyak és a hajlatok körül), erős hidegrázás és arcbénulás jelentkezett! Nem túlzok, az arca szinte felismerhetetlenné vált. Nem duzzadt... leginkább egy Joker-jelenségként tudnám definiálni, egy karikatúra jellegű „széles vigyor” állapotban kimerevedett az arca! Fulladás, hasi fájdalom nem volt, csupán a hypotermia, az ármeneti arcbénulás és a bőrelváltozás. Mentőt hívtunk, a kórházi diagnózis: allergia.
Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen erős allergiás reakciók milyen gyorsan jelentkeznek? Szeretnénk megtalálni a kiváltó okot, de így elég nehéz! Laikusként úgy gondolom, hogy ami ilyen intenzív tünetekkel jár, azzal közvetlenül az allergiás tünetek jelentkezése előtt találkozhatott a szervezete. Mennyi idő telik el ilyenkor általában? Egy ételallergia jelei milyen gyorsan jelentkeznek ill. van-e olyan allergia, ami jellegzetesen a fent említett tünetekkel jár?
Segítségüket előre is köszönöm!
2011. 09. 24. | 08:44

Kedves Kérdező!
A heveny allergiás reakciók legsúlyosabb formája az anaphylaxiás reakció, ami akár néhány perc alatt légzésleállást okozhat a kiváltó októl függetlenül. A kiváltó allergén lehet gyógyszer, étel, a meleg, de akár maga a víz is. Mindenképpen sürgősen allergológiai kivizsgálás javasolt. Feltehetően a kivizsgálás időtartamára ellátják (otthonra is szükség esetére) szteroid készítményekkel.

Orvosszakértő 2011. 09. 30. | 13:27
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close