Allergia és a robotfűnyíró

Cikkünk a Robotfűnyíró szakértő portál szerzőivel együttműködésben készült el.

A robotfűnyíró két alapvető dologban különbözik a hagyományos fűnyíróktól. Először is, a robotfűnyíró naponta körbejár a kertben, így sosem hagyja magasra megnőni a gyepet, valamint a benne növő gyomnövényeket.

Másodszor, a robot nem igényel személyes közreműködést – nem kell mellette állnunk és a levágott füvet sem kell rendszeresen ürítenünk belőle. A robotfűnyíró ugyanis nem gyűjti össze a levágott füvet, hanem rendkívül apróra vágva visszabocsátja azt a gyepre. Mivel egyszerre csak kis mennyiségű, nagy víztartalmú fűnyesedékről van szó, amely ráadásul rendkívül apróra vágott, az beesik a fűszálak közé és ott nyom nélkül komposztálódik. E két tulajdonsága teszi a robotfűnyírót ideális választássá a pollenallergiában szenvedők számára.

Gyakoribb fűvágás, kevesebb pollen

Még a legjobban ápolt gyepen is nőnek gyomnövények, amelyek polleneket bocsátanak ki, súlyosbítva ezzel allergiás tüneteinket. Ha a füvet ritkán vágjuk, esélyt hagyunk nekik arra, hogy kivirágozzanak és így komoly mennyiségű pollent bocsássanak ki. A robotfűnyíró viszont naponta körbejár, ezért sosem hagyja nagyra megnőni a füvet, a legtöbb gyomnövény pedig képtelen lesz kifejlődni, kivirágozni. A fű szereti a gyakori vágást, a gyomnövények viszont kevésbé, ezért idővel a gyomnövények száma csökkenésnek indul robotfűnyíró használata mellett.

Allergiás ne vágjon füvet!

Fűvágáskor megemelkedik a szálló pollenek száma, így aki pollenallergiában szenved, az lehetőleg kerülje a fűnyírást. Szerencsére a robotfűnyíró önműködő, így a fűnyírás idejére bevonulhatunk a zárt szobába, de időzhetjük a fűnyírást akár az éjszakai órákra is, mivel a robotfűnyíró lényegesen halkabb egy hagyományos fűnyírónál. A fűtartályt sem kell többé kiráznunk, hiszen a robotfűnyíró mulcsoz – speciális kialakításának köszönhetően szinte por állagúra aprítja a fűnyesedéket, amelyet így a gyep már képes lesz feldolgozni. A mulcsozás persze nem csak az allergiásoknak, hanem a pénztárcánknak és a környezetnek is jó – hiszen nincs zöldhulladék, a komposztálódó fűnyesedék tápláló ereje miatt pedig gyepünk kevesebb tápanyag-utánpótlásra szorul.

Pollenallergia? Robotfűnyíró!

Ha családi házban lakunk és a pollenidőszakban határozott allergiás tüneteink jelentkeznek – folyik az orrunk, köhögünk, tüsszögünk – akkor érdemes fontolóra venni robotfűnyíró vásárlását, hiszen ezzel nem csak életünket könnyíthetjük meg, de allergiás tüneteinket is enyhíthetjük.


close