Allergia tendenciák

Habár nincs egységes állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy miért emelkedik folyamatosan az allergiások száma Magyarországon, igyekeztünk összeszedni azokat a tényezőket, melyek bizonyosan hozzájárulnak a kedvezőtlen tendenciákhoz. Ezek közé tartozik az ezen az oldalon is több helyen taglalt probléma, miszerint egyre sterilebb környezetben élünk, ezáltal főként a gyerekek nem érintkeznek allergénekkel, kórokozókkal, ami nem tesz jót immunrendszerüknek. Ugyancsak hozzájárul a kedvezőtlen tendenciák kialakulásához, hogy fokozódik a pollentermelés, melynek okai közt van az emelkedő hőmérséklet, a növekvő megműveletlen területeken élő gyomnövények.

Az allergia tendenciák szerint folyamatosan növekszik az allergiások száma, és ez nem csak a szezonális allergiákra vonatkozik. A légszennyeződés tovább ront az allergiások állapotán.

Jelenleg nincs ugyan egységes álláspont nincs azzal kapcsolatban, miért emelkedik dinamikusan az allergiás betegségekben szenvedők száma, van néhány lehetséges ok, ami magyarázhatja a jelenséget.

A tiszta környezet

A steril, allergénektől mentes környezet hátránya, hogy a gyerekek a kelleténél kevesebbszer érintkeznek allergénekkel vagy kórokozókkal, ezért szervezetük nem képes kialakítani természetes védekezőrendszerét velük szemben (hiszen a gyermek nem kész immunrendszerrel születik, hanem az az évek során fejlődik ki). A kevésbé stimulált immunrendszer ezért később olyan ártalmatlan anyagokat is károsnak talál, mint a különböző élelmiszerek, vagy a pollenek.

Fokozódó pollentermelés

Az éves középhőmérséklet emelkedése, a megműveletlen területek növekedése miatt a növények érzékelhetően korábban virágzanak, a gyomnövények egyre nagyobb területen terjednek el hazánkban is, így a pollentermelődés fokozódik. A megnövekedett pollentermelődés is az allergia kiváltó tényezőinek listáján található.


close