Mit tehetünk az eldugult szénanáthás orral?

A krónikus orrdugulás leggyakoribb oka a szénanátha. Manapság annyiféle készítmény létezik az eldugult szénanáthás orr kezelésére, hogy sokszor nehéz eldönteni, melyik a számunkra megfelelő.

Az alábbiakban megpróbálunk néhány hasznos tanácsot adni a szénanáthás, eldugult orr panaszainak enyhítésével kapcsolatban.

A recept nélkül vásárolható orrcseppek és orrsprayk általában igen hatékonyak, azonban túlzásba vitt használatuk esetén könnyen hozzászokás alakulhat ki. Tartsa be az előírt adagolási mennyiséget és ne használja 5 napnál tovább!

A sós- vagy tengervizes oldatoknál nem kell számolnunk a függőség kialakulásával, ezért ezeket megkötés nélkül használhatjuk. A sós oldatot akár házilag is elkészíthetjük: 1/4 teáskanál sót oldjunk fel kb. 2,5 deciliter előzőleg felforralt vízben.

Orrdugulás esetén kerülje a tömény édességek, főként a csokoládé fogyasztását, mert bizonyos anyagai az orrüreg belsejének duzzanatát okozzák.

A csípős paprika összetevői fokozott nyáktermelődést váltanak ki az orrnyálkahártyában, így az könnyebben kitisztul.

Orrdugulás esetén érdemes elkerülni a sör, bor és egyéb rövid italok fogyasztását, mert az italok erjesztési eljárása során keletkező anyagok, például a tannin hatására az orrnyálkahártya megduzzad. A vörösbor ebben az esetben rosszabb hatást gyakorol, mint a fehér, viszont az égetett szeszesitalok kevesebb problémát jelentenek.

A gyógynövényboltokban kapható kínai gyógynövény az efedra is javasolható orrdugulás ellen, de enyhe stimuláló hatása miatt, magas vérnyomás és szívproblémák esetén ne használja.

A C-vitaminszedés eredményes módszer az orrdugulás kezelésére. Bevehetjük tabletta formájában is, de célszerűbb, ha természetes módon, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

A gőz is enyhítheti az eldugult orr okozta panaszokat. Tovább fokozhatjuk az inhalálás hatékonyságát néhány csepp borsmenta, eukaliptusz olaj vagy egy kis pohárnyi almabor ecet hozzáadásával. Naponta két-három alkalommal is inhalálhatunk és kb. 15 percet töltsünk a gőzben. Ügyeljen, hogy arca legalább 50 cm-re legyen a forró víztől!

Száraz levegőjű lakásokban használhatunk párásító készüléket.

A forró italok vagy levesek régóta bevált módszernek számítanak az orrdugulás enyhítésére. Próbálja ki a csilivel fűszerezett forró gyömbérteát!

Forró borogatás is használható, de az égési sérülések elkerülése végett, ne alkalmazzuk olajos krémmel kezelt bőrfelületen, és gyermekeknél.

A lefekvés előtti forró fürdő szintén jótékony lehet, mert a gőz elősegíti az orrjáratok kitisztulását.


close