Allergia kezelése

Az allergia kezelése történhet megelőzéssel, valamint gyógyszeres kezeléssel és különböző terápiákkal. A megelőzés ebben az esetben az allergének kerülését jelenti. A tüsszögés, orrdugulás és szemviszketés kínzó tünetei is megelőzhetőek, ha idejében felkészülünk kezelésükre.

A továbbiakban áttekintjük az allergia kezelés lehetséges módjait – különös tekintettel az immunterápiára, a Rhinolight-fényterápiára, a termoplasztikára, és természetesen a megelőzésre.

Allergia megelőzés és terápia

Az allergén-szegény környezettel megakadályozhatjuk az allergia kialakulását, amelynek a lényege, hogy a lakásban előforduló allergéneket tudatosan alacsony szinten tartsuk, más szóval “allergén-kontrollt” gyakoroljunk.

A kialakult allergiára eredményes oki kezelés még nincs, de rendelkezésre áll néhány terápiás lehetőség, melyeket rögtön az első tünetek jelentkezésekor célszerű alkalmazni. A már kialakult allergiás reakciók ezen gyógyszerekkel egyensúlyban tarthatók.

Az allergiaellenes szerek ellen korábban megfogalmazott kritika szerint ezek a gyógyszerek mellékhatásként fáradtságot, álmosságot okoznak, csökkentik a koncentrációkészséget. Az újabb generációs készítményeknél azonban ezen mellékhatások minimálisak.

A gyógyszeres kezelés mellett további lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Immunterápia

Az immunterápiás kezelés semmi mást nem jelent, csak azt, hogy az allergiás beteg pontosan azt az anyagot kapja – igaz, hígított formában, kisebb koncentrációban, tablettaként vagy cseppekben – amelyek jelenlétére szervezete allergiás reakciót produkált. Az immunterápia hozzávetőlegesen három-öt évig is tarthat, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon a korábban allergiát kiváltó anyag(ok)hoz, és a későbbiekben tolerálja is azt.

Az immunterápiát általában az allergiaszezon előtt pár hónappal ajánlatos elkezdeni. Az allergiás betegek a kezdődő szezon során már enyhébb tünetek jelentkezésére számíthatnak. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében a kezelés nem ajánlott, s terhesek esetében sem kezdhető el, ám már a terhesség előtt indított terápia a terhesség ideje alatt is folytatható.

Rhinolight-fényterápia

Az allergia kezelése Rhinolight fényterápiával az orr nyálkahártyájának megvilágítását jelenti. Az alkalmazott fény ez esetben speciális spektrum-összetétellel rendelkezik, s hatására enyhülhet a szénanátha számos tünete: csökken a szájpadlás viszketésének, orrfolyásnak, orrviszketésnek, orrdugulásnak, tüsszögésnek a mértéke.

Termoplasztika

A termoplasztika teljesen biztonságos és hatékony megoldás a súlyos asztma kezelésében. Veszélyes beavatkozásnak számít, és bár átmenetileg ronthatja az asztmát, a későbbiekben jelentős javulásra lehet számítani.


close