Tojásallergia

Itthon a tojás az egyik leggyakoribb táplálékallergén a tej mellett. Mit kell tudni a tojásallergiáról és hogyan alakítsuk ki a megfelelő diétát?

Az ételallergia a szervezet túl heves reakciója az élelmiszerek, általában fehérje eredetű alkotórészeire. Kóros állapot, amely lehet akár egész életen át tartó, de átmeneti is.

Tojásallergia általában gyermekkorban alakul ki, felnőtteknél ritkábban fordul elő. A tojás körülbelül 40 féle fehérjét tartalmaz. Az allergiás reakció általában a hőstabil fehérjefrakciókra alakul ki, illetve ugyanilyen erős allergén a tojássárgájában lévő szikhártya is. Tojásérzékenység esetén, ezért sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája nem fogyasztható semmilyen formában.

Tojásallergia tünetei

Az allergiás tünetek a tojás elfogyasztását követően jelentkeznek, ezek lehetnek:

  • bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés,
  • száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása,
  • légzési nehézség,
  • hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

Tanácsok tojásallergiában szenvedőknek

Az allergént jelentő tojásfehérje rengeteg élelmiszerben megbújik, tehát a diétában a következő összetevőket kell elkerülni: tojás (friss, fagyasztott, létojás), tojáspor, tojássárgája (friss, fagyasztott, porított), tojásfehérje (friss, fagyasztott, porított), tojásalbumin, tojáslecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovovitellin, ovoglobulin (G2 és G3).

Javasolt kerülni más szárnyasok tojását is, sőt, a madarak tollával való érintkezést is. Nagyon ritka esetben felléphet immunválasz csirkehús fogyasztást követően is, de általában ezek csekély mértékűek, emiatt nem szükséges az étrendből száműzni.


close