Napallergia

A napfény többnyire a felszabadultság és a jókedv szimbóluma, mégis sokak számára éppen az ellenkezőjét jelenti – ők a napallergiások. Számukra egy kis idő is elegendő ahhoz, hogy bőrüket kiütések lepjék el, melyek viszketéssel és fájdalommal is járhatnak.

A napallergiások leginkább úgy védekezhetnek, hogy a tavaszi-nyári-őszi időszakban amikor csak tehetik, a négy fal közt maradnak, ugyanis a kozmetikumok sem mindenkinek segítenek, mivel bizonyos naptejhatóanyagok fokozhatják a fényérzékenységet.

A napallergia egy olyan allergia, amely a bőr felszínén látható kiütésekkel jár. A tünetek akár olyan bőrterületen is jelentkezhetnek, melyet nem ért közvetlen napfény – azaz például ruha alatt is.

A napallergia tünetei

A napallergiára jellemző tünetek igen sokrétűek: jelentkezhetnek csalánkiütésként, piros foltokként, továbbá pattanásszerű elváltozásként is. A napallergiára jellemző, hogy már rövid napon való tartózkodást követően is, órákon vagy legfeljebb 1-2 napon belül apró kiütések jelennek meg a bőrön.

Leggyakrabban a napsugárzásnak kitett felületeken tűnnek fel a késszúrásnyi kiütések, azonban ezek valódi allergia esetében akár a test teljes felületén is megjelenhetnek. Bizonyos esetekben a bőr felhólyagosodik és viszketni kezd, melyet égő érzés, valamint fájdalom is kísérhet.

A napallergia megelőzése

A napallergia megelőzése érdekében kerüljük el a déli napsütést, de célszerűbb inkább késő délelőttől kora délutánig (10 és 14 óra között) árnyékba vonulni. Emellett mindig használjunk fényvédő kozmetikumot!

Sajnos az is előfordulhat, hogy éppen a naptejben található olyan anyag, amely egyes embereknél fokozza a fényérzékenységet, bőrkiütést okoz. Ezért nem árt tisztázni, hogy mely anyagok kapcsán mutatunk érzékenységet.


close