Ekcéma

Inkább kellemetlen, mint veszélyes betegség az ekcéma, vagy más néven atópiás dermatitisz. A bőr felszínének gyulladása valamilyen öröklött allergiás reakció következménye és általában viszkető, nedvedző hólyagok, duzzanatok képében jelentkezik.

Az ekcéma kontakt-betegség, azaz az allergén anyaggal való érintkezés következtében jelenik meg a különböző testfelületeken.

Szinte bármilyen anyag lehet ilyen, a testen viselt fémektől kezdve, a bőr óraszíjakban vagy öveken lévő nikkelen vagy krómon át a műanyagokig. De ilyen reakciót válthatnak ki egyes gyógyszerek, vegyi anyagok és testápoló szerek, krémek, sőt tisztálkodási kellékek, mint például a sampon vagy a fogkrém is.

Ekcéma kialakulása

Az ekcéma először a bőr kivörösödését okozza, ami idővel megduzzad, hólyagossá válik, ezek kifakadva szinte őrjítő viszketést okoznak. Meglepő módon az ekcéma ritkán jelentkezik közvetlenül az allergén anyaggal történt kontaktus után, általában 2-7 nap telik el, mire az első tünetek felütik fejüket.

Még ha az allergiát kiváltó anyag nem is érintkezik többet a testünkkel, sajnos a tünetek akkor is rosszabbodhatnak. A gyógyulási idő általában hetekben mérhető és ki is újulhat. Míg eleinte csak az érintkezett felületen jelennek meg a tünetek, később azonban továbbterjednek.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Ekcéma okai

Ekcéma kezelése

Annak érdekében, hogy a beteg meggyógyuljon, először azt szükséges megállapítani, mi is váltotta ki a reakciót. Ha ez megvan, akkor természetesen azonnal el kell távolítani az ember életéből, ami bizonyos esetekben nehézségekbe is ütközhet.

A tünetek kezelésére általában szteroid-kúrát alkalmaznak az orvosok, amikkel hatékonyan képesek gyógyítani a betegséget. Kevésbé drasztikus megoldás a borogatás, gyulladáscsökkentő kenőcsök és gyógyszerek alkalmazása. Tisztálkodáshoz, személyes higiéniához érdemes természetes anyagokat használni, ha úgy tűnik, hogy valamilyen kemikália váltja ki a kellemetlen tüneteket.

További ajánlott cikkeink ebben a témában: Ekcéma gyógyulása, Ekcéma és a diéta


close