Allergiás keresztreakciók

Az allergiás keresztreakciók az egyes ételekben található proteinek által kiváltott válaszreakciók. Többféle étel is tartalmazhat hasonló proeteineket. Például, ha allergiás reakció lép föl a búzában található proteinek hatására, megnő az esélye annak, hogy a rozsban található hasonló proteinek is allergiás reakciót váltanak ki.

Az alábbiakban keresztreakciók kialakulásáért felelős ételekről olvashat.

Allergia a földimogyoróra vagy a hüvelyesekre

Egyes allergiás keresztreakciók nem túl nyilvánvalóak, például a földimogyoró allergia. A földimogyoró a hüvelyesek családjába tartozik, akárcsak a borsó, bab, lencse és a szójabab. Amennyiben allergiás a földimogyoróra, ajánlatos vigyázni a többi hüvelyes növénnyel. Lehetséges, hogy nem jelentkezik újabb allergiás reakció a hüvelyesek fogyasztásakor, de kialakulhatnak más problémák. Javallott minden egyes említett növényre külön allergia tesztet végeztetni.

Tojásallergia

A tojásfehérjében található proteinek gyakran váltanak ki allergiás reakciót. Ritka esetben azonban a tojássárgája okoz allergiás tüneteket. A tojásallergia gyakran párosul a csirkéből készült ételekre való allergiával.

Allergia a paradicsomra és a burgonyafélékre

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, mint a padlizsán, dohány, gyűszűvirág, bors és a burgonya. A paradicsom allergia viszonylag ritka, ha mégis előfordul, a mag, a héj és a lé vált ki súlyosabb allergiás reakciót. Egyes esetekben a feldolgozott paradicsom termékek, például a sűrített paradicsom, nem váltanak ki allergiás reakciót, azonban a paradicsom növény fogyasztása súlyos tüneteket idézhet elő.

Allergia a búzára vagy a gabonafélékre

A búza allergia viszonylag ritka. Keresztreakciók léphetnek föl más búzafélék fogyasztása esetén, ilyen az árpa, köles, zab, rizs és rozs.

Tengeri ételek

A gerinces tengeri állatok fogyasztása után jelentkező allergiás reakció nem biztos, hogy a kagyló- vagy rákfélék fogyasztása után is fellép. Azonban gyakran javasolják az egyes csoportok teljes kiiktatását az étrendből. A tengeri ételek a következő csoportokba sorolhatók: gerincesek (például ajóka, tőkehal, hering, makréla, lazac és tonhal), héjas állatok (tarisznyarák, homár, garnélarák, apró tengeri rákok), kagylófélék (kagylók, osztrigák), fejlábúak (tintahal, polip), haslábúak (csigák).

Diófélék

Keresztreakciókat válthat ki a diófélék, mint a mandula, brazil dió, mogyoró, dió.

Természetes latex

A latexben és az avokádókban található allergének hasonlósága miatt gyakran igaz, hogy ha az egyik allergiás reakciót vált ki, akkor valószínűleg a másik is fog. Ajánlatos kerülni a banánt, babérlevelet, sárgadinnyét, gesztenyét, fahéjat, kiwit és a mangót.


close