Hasznos tanácsok asztmásoknak

Az asztmásoknak muszáj együtt élniük betegségükkel és időről időre meg kell küzdeniük az asztma tüneteivel. Ám néhány életmódbeli tanács jobb életminőséget biztosít.

Az alábbiakban étkezési, testedzési tanácsokat olvashatnak, illetve arról, miként kerüljük a stresszt és természetesen a dohányzás ártalmairól is szó esik.

Helyes étkezés

Nem létezik speciális asztmásoknak való diéta, és arra sincs bizonyíték, hogy létezik olyan étel, ami a légutak gyulladását csökkentené. Azonban, mint minden embernek, úgy az asztmásoknak is fontos a helyes étkezés. Érdemes megjegyezni, hogy az elhízott asztmások tünetei általában komolyabbak, ezért több gyógyszerre van szükségük.

A következő általános étkezési szabályok betartása az asztmás beteg állapotára is pozitívan hatnak:

  • omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek fogyasztásának növelése
  • több zöldség és gyümölcs beiktatása
  • kerülje a készételek, a transzzsírok és telített zsírok fogyasztását

Azok között, akik több antioxidánsokban, nyomelemekben és omega-3-zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, kevesebb az asztmások aránya. Ezek az anyagok nemcsak megvédik a sejteket a károsodástól, hanem a tüdőfunkciók szempontjából is fontosak.

Testedzés

A rendszeres mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része, tehát azért, mert asztmája van, nem kell lemondania a testedzés nyújtotta előnyökről. Elsősorban azok a sporttevékenységek javasolhatók, amelyek közben néha meg lehet állni egy kis pihenőre. Például, biciklizés, taposógép, gimnasztika. Nem ajánlottak az olyan megerőltető sportok, mint a kosárlabda, futball, valamint a téli sportok. Az úszás az egyik legjobb választás, mert növeli az állóképességet, és a meleg, nedves, párás közeg is jó hatással van az asztmára, viszont a víz klórtartalma irritálhatja a légutakat.

Testedzésre vonatkozó tanácsok:

  • edzés előtt használjon inhalátort
  • ne feledkezzen meg a bemelegítésről és a lazításról
  • hideg időben takarja el az orrát és a száját
  • ha allergiás asztmája van, ne sportoljon a szabadban magas pollenkoncentráció esetén
  • edzettségi szintjének megfelelő gyakorlatokat végezzen

Amennyiben sportolás közben asztmás roham éri, álljon meg és használja az inhalátort. Ha a tünetek tökéletesen elmúlnak, folytathatja az edzést.

Stressz

Bár a stressz önmagában nem okoz asztmát, kétségkívül összefüggésben állnak egymással. Az asztma stresszt okoz, a stressz pedig megnehezíti az asztmás tünetek kordában tartását. A mindennapos stressz súlyosbítja az asztmás tüneteket, a tünetek súlyosbodása pedig tovább stresszeli, nyugtalanítja a beteget, és ezzel bezárul az ördögi kör.

Mivel a stressz mindennapi életünk része, meg kell tanulnunk megfelelően kezelni. A stressz csökkentésének jó módszere például a stresszorok azonosítása, relaxációs technikák elsajátítása, és a testedzés.

Dohányzás

Egy asztmás beteg semmiképp ne dohányozzon! A dohányzás nemcsak súlyosbítja az asztma tüneteit, hanem tüdőrákot, szívbetegségeket, magas vérnyomást és még számos komoly betegséget okoz. A passzív dohányzás is ugyanolyan káros.


close