Mit kell szedni a porallergiára?

Orvos válaszol rovat
A lányom régóta szenved allergiás tünetektől. Az allergiateszt erős porérzékenységet mutatott ki. Reggelente tüsszög, folyik az orra, gyulladt a szeme. Tüneteire orrspray-t, szemcseppet és allergia elleni tabletta szedését ajánlotta az orvos. Szükséges ilyen sok gyógyszer használata? Tartok a szteroid tartalmú gyógyszerek mellékhatásaitól. Ön melyik készítményt ajánlja?
2010. 10. 18. | 14:37

Tisztelt Kérdező!

A házi poratka okozta allergia kezelésére az antihisztamin és intranasalis szteroid szemcsepp alkalmazása a megfelelő. Amennyiben régóta szedi a lánya a kiírt készítményt és meg vannak vele elégedve, akkor érdemes folytatni a használatát. Amennyiben nincsenek megelégedve vele, akkor térjenek át egy másik szerre.

Nincs mellékhatása a lokális szteroid spray-nek, nem szívódik fel ugyanis a keringésbe, csak helyileg hat a nyálkahártyára.

Amennyiben az antihisztamin szedése mellett nincsenek orrpanaszai a lányának, nem kell alkalmazni spray-t.

Tudnia kell, hogy a különböző szuszpenziós orrspray használata mellett ritkán van szükség szemcsepp alkalmazására is, a házipor ugyanis nem olyan erős allergén.

A kezelés mellett nagyon lényeges a poratka csökkentése. Érdemes az ágyneműt minden héten egyszer 60 fok feletti mosással, főzéssel tisztítani. Ha a porfogókat, azaz a szőnyegeket, a függönyt és a kárpitokat kiviszik a szobából, máris sokat tettek.

Kapható a patikákban atkaölő hab, amelyet porszívózás előtt kell használni.

Ha nem megfelelő a kezelés, az allergiás rhinitisből idővel asztma alakulhat ki. Ezért is ajánlom a rendszeres kontrollt.

Amennyiben másra nem allergiás a lánya, megpróbálhatják az immunterápiát, ami 13 százalékkal csökkenti az asztma kialakulásának esélyét.

Orvosszakértő 2010. 10. 18. | 14:46
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close