Szénanátha kezelése

A szénanátha kezelése kapcsán tudnia kell, hogy a betegség, bár nem gyógyítható, de a tünetei alapján egyszerűen diagnosztizálható és hatásosan kezelhető. A szénanátha kezelése történhet antihisztaminok, orrdugulás-csökkentők, kromoglikátot, valamint szteroidot tartalmazó gyulladáscsökkentők alkalmazásával.

Az alábbiakban lesz szó a szénanátha kialakulásáról, illetve azokról a gyógyszerekről, készítményekről, amelyek segítségével enyhíthetők a tünetek.

Hogyan hatnak a szénanátha kezelése során az antihisztaminok?

Az allergiát kiváltó anyagok által okozott reakció következtében hisztamin szabadul fel a szervezetben, amely az orrtünetek kialakulásának többségét okozza.

Az antihisztamint tartalmazó készítmények olyan gyógyszerek, amelyek nem engedik, hogy a hisztamin hozzáférjen receptorához, azaz meggátolják hatása kifejtésében. A folyamat eredményeként mérséklődik az orrviszketés, megszűnik az orrfolyás, kevesebb lesz a tüsszögés.

Sajnálatos módon a nyálkahártya esetében fellépő duzzanat kialakulásában nincs jelentős hatása a hisztaminnak, emiatt az orrdugulást csak mérsékelten csökkenti. Megfázás által okozott orrfolyásnál hatása kisebb, mint az allergiás nátha esetében.

Második generációs antihisztaminok

Az első generációs antihisztaminokat, bár hagyományos gyógyszereknek számítanak, és elég hatásosak, ma már jóval ritkábban alkalmazzák. Ez főleg számos mellékhatásuk miatt van. Ilyen például a szájszárazság, fáradékonyság és a csökkent koncentráló-képesség.

Az újabbnak számító, második generációs gyógyszerek nem kerülnek be a központi idegrendszerbe, ezért nem, vagy csupán kevésbé rendelkeznek az előbb említett mellékhatásokkal. Azaz nem annyira álmosítóak, nincs hatásuk a járművezetési képességre, valamint nem járulnak hozzá az alkohol hatásának fokozásához sem.

A cetirizint és a loratadint tartalmazó szerek közül receptkötelesek és vény nélküliek is kaphatók a gyógyszertárakban, az egyéb antihisztamin-készítmények a vényköteles készítmények közé tartoznak.

A receptköteles és recept nélkül beszerezhető gyógyszerek hatásuk erősségében vagy kiszerelésben térhetnek el egymástól.

Szénanátha kezelése orrdugulás-csökkentőkel

Az orr nyálkahártyájának gyulladása során az orr erei annyira kitágulnak, hogy az a légzést is akadályozza. Az orrdugulás-csökkentő készítmények lokálisan összehúzzák az orr nyálkahártyájában lévő ereket, ezáltal jelentős mértékben csökkentik a duzzanatot, azonban magát az orrfolyást, az orr viszketését és a szem esetében jelentkező tüneteket nem befolyásolják.

Huzamosabb időn át tartó használat során az orr nyálkahártyája hozzászokik a készítmény érszűkítő hatásához. Ennek oka, hogy az orrdugulást csökkentő szerek olyan jellegű változásokat eredményeznek, amelyek az orrban lévő erek tágulatát, a nyálkahártya duzzanatát és végső soron a szerek hatásának elvesztését okozzák.

Kromoglikátot tartalmazó gyulladáscsökkentők

A vegyi anyagok e fajtái meggátolják az allergiás tüneteket eredményező anyagok – például a hisztamin – keletkezését. Optimális hatás eléréséhez elengedhetetlen minimum kettő-négy hét folyamatos alkalmazás; ez azt is jelenti, hogy súlyosabb esetben nem használhatók.

A terápia akkor a legeredményesebb, ha az érintett az allergiás időszakot megelőzően egy hónappal kezd a szer használatához, majd ezt követően az allergiaszezon teljes egészében végig alkalmazza.

Főként az orrfolyást, az orr viszketését, valamint a tüsszögést csökkenti, az orrdugulásra azonban csak kevésbé hat. Kedvezőtlen jellemzője, hogy napi négy-hat alkalommal kell használni a kívánt hatás elérése érdekében.

Szteroid gyulladáscsökkentők

A leghatékonyabb szerek allergiás nátha esetén az úgynevezett összetett gyulladásgátló hatású, lokálisan ható kortikoszteroidok, amelyek a betegség minden tünete ellen hatásosak. Maximális hatásukat mintegy két-három nap után érik el, ám a tüneteket már egy adag is érezhetően csökkenti.


close