Ekcéma és a diéta

Ekcéma alatt a bőrfelszín gyulladásos megbetegedését értjük, a betegség bőrvörösséget, duzzanatot, súlyosabb esetben pörkképződést, nedvedzést, hámlást is okoz, illetve viszketéssel jár.

Az ekcéma két típusát különböztetjük meg. A kontakt ekcémát környezeti tényező (például valamilyen kemikália, festék vagy poratka) váltja ki, míg az atópiás ekcéma örökletes.

Ekcéma: miért fontos a táplálkozás?

Az örökölt tényezők mellett atópiás ekcéma esetében a stressz és az étkezés is nagyban befolyásolja, hogy megjelennek-e a viszkető vörös foltok a bőrön. Ezért ebben az esetben érdemes figyelni az életvitelünkre, hiszen például a stressz rontja az atópiás ekcémában szenvedő beteg állapotát, a napfény viszont javítja azt. Az mindenesetre biztos, hogy a betegség fennállása esetén érdemes elhagyni az élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazó ételeket, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni az adalékanyagok bevitelét.

Ekcéma ételintolerancia miatt

Ahhoz, hogy a páciens a megfelelő diétához tudja tartani magát, fontos lépés, hogy mindent kizáróan keressék meg a betegséget kiváltó élelmiszereket, és csak ezután kell az adott tápanyagot elhagyni az étrendből. Hogy melyiket, az az IgE teszt elvégzése után derül ki. Ha ez a teszt negatív, a tünetek megjelenését még mindig okozhatja ételintolerancia, ezt az IgG ellenanyag szintje mutatja.

A tesztek eredményét az orvosunk kiértékeli, majd tájékoztat minket a további teendőkről, arról, hogy milyen változtatásokat kell alkalmaznunk az étrendünkben.

További, ajánlott tartalmunk: Ekcéma gyógyulása


close