Az allergiás asztma kivizsgálása

Különösen gyerekek esetében nagyon fontos a tünetek gyors felismerése, és a diagnózis mielőbbi felállítása, annak érdekében, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az allergiás asztma kezelése.

Az alábbiakban részletesen olvashat az allergiás asztma megállapítását megelőző vizsgálatokról, a légzésfunkciók méréséről és az allergiatesztről.

Tüdőfunkciók mérése

A pontos diagnózis megállapításához az orvosnak ismernie kell a páciens kórtörténetét. Ha a beteg köhögésre, zihálásra vagy légszomjra panaszkodik, felmerül az allergiás asztma gyanúja, ezért tüdőfunkciós vizsgálatokat végeznek, melyek során meg tudják állapítani a belégzési kapacitást vagy a kilégzési csúcsáramlás mértékét. A fájdalommentes vizsgálatok során egy szájba helyezett csutorába kell lélegezni az utasításoknak megfelelően, vagyis a reális értékek megszületése nagymértékben függ attól, hogy a páciens mennyire együttműködő. Gyermekkorú betegek esetén ezért nagyon fontos az életkornak megfelelő tájékoztatás, valamint a barátságos légkör megteremtése. A mért eredményektől függően további terheléses vizsgálatok segítségével pontosítható a diagnózis, ilyen például a forszírozott kilégzési térfogatvizsgálat.

Allergiateszt

Azt, hogy a beteg milyen allergénekre érzékeny, általában bőrön végezhető allergiapróbával állapítják meg. A vizsgálatra úgy kell érkezni, hogy a bőrfelület teljesen tiszta legyen, semmilyen krémmel vagy napfényvédő szerrel nem szabad kezelni, továbbá láz- és bőrkiütésektől is mentes legyen. A sikeres szűrés érdekében az allergiára felírt gyógyszerek szedését is szüneteltetni kell legalább egy héten keresztül, közvetlenül a vizsgálatot megelőzően.

A fájdalommentes teszt során az alkarra egymástól néhány centi távolságra különböző allergén oldatokat cseppentenek, majd megkarcolják a bőr felszínét. Körülbelül 20 perc elteltével már értékelhető is az allergiapróba. Túlérzékenység esetén a cseppek helyén a bőrfelület bepirosodhat, duzzadttá válhat. Fontos, hogy a páciens ne piszkálja, ne vakarja, amíg az eredményre vár. Másik lehetséges bőrpróba lehet az epicutan teszt, amikor is a hátra ragasztott allergének okozta bőrreakciók alapján állapítják meg, hogy milyen allergiáról van szó. Allergiavizsgálatok közé tartozik a vérben a specifikus IgE szint mérése is.

Egyéb vizsgálatok allergiás asztma gyanúja esetén

Mellkasi röntgen segítségével kizárható néhány hasonló tünetekkel járó, egyéb betegség, mint például a szívelégtelenség vagy a légmell. Mivel allergia esetén megnövekedhet a fehérvérsejtek száma, ezért vérvizsgálatot is végezhetnek. Ha bebizonyosodik, hogy a beteg panaszait allergiás asztma okozza, gyógyszeres kezelés és életmódbeli váltás szükséges.


close