Ekcéma gyógyulása

A bőrgyulladás mögött sokféle ok állhat, a pontos diagnózis felállítása nélkülözhetetlen a megfelelő terápiához és a gyógyuláshoz.

A bőrbetegségek közül a leggyakoribbak a különböző típusú ekcémák. A bőr szárazságával, hámlásával, repedezésével, viszketésével, sebesedésével és bőrpírral járó gyulladásos megbetegedés testtájanként más-más képet mutat, általában elhúzódó, visszatérő problémát okoz. Emiatt hátterének tisztázása nagyon fontos, ettől függ a kezelés időtartama és a gyógyulásra az esély is.

Akut esetben a bőr kipirosodik, viszketni kezd, apró hólyagok jelennek meg a bőrfelszín alatt, a vakarás miatt apró sebek, illetve hámlás is jelentkezik. Amennyiben az állapot tartósan fennáll szubakuttá, majd krónikussá válik az ekcéma. Ekkorra a bőr már tartósan gyulladt, megvastagodott, berepedezett és elszíneződött.

Ekcéma okai

Az ekcémákat több ok is kiválthatja. Ha környezeti hatások miatt jelenik meg – például allergének, vegyszerek, állati eredetű anyagok, fémek stb. – akkor exogén ekcémával van dolgunk, más esetben endogén okokról beszélhetünk. Ez utóbbi csoportba sorolható az egyedi hajlam, a csecsemő- vagy gyermekkorban megjelenő ekcéma (atópiás dermatitis), vagy a bőrön elszaporodó baktériumok, gombák antigénjei által okozott ekcéma is.

Az sem elhanyagolható, hogy irritatív vagy allergiás mechanizmusok váltják-e ki. Előző esetben bárkinél megjelenhet különböző behatások miatt, annak erősségétől és időtartamától függően véglegesen gyógyítható, utóbbi esetben pedig érzékenység eredményezi.

További, ajánlott tartalmunk: Ekcéma okai

Van, amikor kinőhető az ekcéma

A csecsemő- és gyermekkori ekcéma kinőhető, a felnőttkori esetek súlyossága pedig rendkívül különböző képet mutat. Bizonyos életmódbeli változtatásokkal a tünetmentes időszakok meghosszabbíthatók, de akár jó, illetve panaszmenetes állapot is kialakítható illetve fenntartható.
A kéz- és lábekcéma (diszhidrotikus) kezelésében kortikoszteroidos kenőcsök, bakteriális vagy gombás felülfertőződés esetén pedig antibiotikumok és gombaellenes szerek hatásosak. De végleges gyógyulás nem várható. Előfordul, hogy hideg időben teljesen tünetmentes a beteg és csak melegben jelentkezik a gyulladás.

A szeborreás ekcéma csecsemőkori formája legtöbbször különösebb terápia nélkül is elmúlik, a nyolcadik hónapra szinte biztosan, amennyiben felnőtt korban is jelentkezik, a hajas fejbőr fokozott korpás hámlása a legmeghatározóbb tünete. A kezelése olykor kimerül korpásodás elleni sampon használatában. Megfelelő ápolás mellett a tünetek meg is szűnnek.

Mikróbás ekcéma

A mikróbás (nummularis) ekcéma idős korban és szárazbőrűeknél gyakoribb, szintén jól kezelhető, de a terápia elég hosszadalmas. A kerek, gyulladt, élénkvörös, hámló bőrelváltozásokban megülő hólyagocskák megjelenését kínzó viszketés kíséri. Elsőként borogatással el kell távolítani a hámpörköket, majd a baktériumokat kell felszámolni, végül pedig a bőrgyulladást kortikoszteroid tartalmú krémekkel. Amennyiben megelőzzük a bőr kiszáradását, akkor akár tünetmentessé is válhat a beteg.

Vénás eredetű ekcéma

vénás eredetű ekcéma (stasis) a krónikus vénás elégtelenség talaján alakul ki, leggyakrabban az alsó végtagon visszértágulatok, pigmentáció, bőrmegvastagodás mellett üti fel a fejét, gyakran a lábszárfekély bevezető betegsége. Kezelése egyrészt a vénás keringés javításán múlik, de számolni kell a felülfertőződés eshetőségére is, illetve a gyulladás szintén helyileg alkalmazott kortikoszteroid-tartalmú krémekkel oldható meg.

Kiszáradás miatti ekcéma

A kiszáradás miatti (asteatoticus) ekcéma esetén a kezelés célja a bőr megfelelő zsír- és víztartalmának biztosítása. Kerülendő minden, ami szárítja a bőrt.

Az ekcéma gyakran nem gyógyítható véglegesen, de a bőrgyulladás és a kiváltó ok megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.


close