Szójaallergia

A szójaallergia oka, hogy a szervezet emésztőrendszere a szójában található fehérjéket nem képes megfelelően lebontani, mely jelenség gyerekeknél gyakoribb. Körükben a szója a leggyakrabban allergiát okozó növényi élelmiszer.

A problémát súlyosbítja, hogy aki a tehéntejre allergiás, az sokszor a szójára is az. Felnőttkorban kialakuló szójaallergiát ritkábban diagnosztizálnak.

A növénnyel szembeni ételallergia kialakulhat önmagában vagy tejallergiát követően is: az egyre terjedő szójafogyasztás hatására napjainkban emelkedik a szójaérzékenyek száma.

Szójaallergia kiváltó okai

Az anyatejes táplálás 6 hónapos kor alatti elhagyása és idegen fehérjékkel, például szója- vagy tejfehérjékkel történő pótlása ugyancsak kedvez az allergiás reakció megjelenésének.
A szójaallergia megjelenését előidézheti örökletes hajlam: a túlzott immunreakció kialakulásának kockázata nő, ha az egyik vagy mindkét szülő szójaallergiában szenved. Egyes emberek a javasolt adagnál rendszeresen nagyobb mennyiségben fogyasztják a szójából készült ételeket és italokat, ami szintén allergia kialakulásához vezethet.

Szóját tartalmazó ételek

Szóját tartalmaznak nyomokban a pékáruk, öntetek, öntetporok, mártások, levesek, levesporok, a rágógumi, a majonéz, felvágottak, húskészítmények, margarinok, sajtok, burgonyapürépor, édesipari termékek, sütemények, kekszek, csokoládé, nugát, fűszerkészítmények. A szóját nemcsak az élelmiszeripar, de a gyógyszer- és a kozmetikai ipar is számtalan termékben felhasználja.

Szójaallergia tünetei

A tünetek között ugyanúgy megtalálhatjuk a bőrkiütést, állandó hasmenést és haspuffadást, hányást, étvágytalanságot. Előfordul a tüsszögés, a hörghurut, súlyosabb esetekben pedig akár asztma is kialakulhat. Ritkábban alvászavar, nyugtalanság és fejfájás kíséri a szójaallergia megjelenését.

A szakember felkeresése mellett, érdemes listát kérni a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól a szóját egyáltalán nem tartalmazó ételekről.


close